Apetyt na warzywa

Naukowcy sugerują, że może istnieć sposób, aby przyzwyczaić język do smaku warzyw i w związku z tym jadać ich więcej.

Wszystko polega na regularnym "narażaniu" kubków smakowych na specyficzny smak warzyw. Z badań naukowych przeprowadzonych na grupie dzieci ze szkół podstawowych wynika, że im częściej jada się nielubiane warzywa, tym szybciej zmysł smaku zaczyna je tolerować. Wystarczyło kilka miesięcy, podczas których podawano dzieciom znienawidzone warzywa przynajmniej raz w tygodniu, aby mali badani polubili nieakceptowane dotychczas smaki. Naukowcy podejrzewają, że podobne rezultaty można uzyskać w przypadku dorosłych. Brak akceptacji konkretnego smaku często pojawia się przy pierwszym z nim zetknięciu - to naturalna reakcja organizmu na nowe doznanie smakowe zarówno w przypadku dzieci jak i dorosłych. Gdy z czasem, pierwotnie niesmakujące warzywo spowszednieje kubkom smakowym, jest szansa, że znajdzie się ono wśród lubianych przez nie produktów spożywczych.

Warto spróbować, zwłaszcza że podobno już po 2 tygodniach jadania posiłków zawierających więcej różnych warzyw, można polubić zdrową dietę, pełną przeciwutleniaczy, błonnika, soli mineralnych i witamin, czyli składników niezbędnych do zachowania zdrowia i urody.

Źródło: Repeated taste exposure increases liking for vegetables by low-income elementary school children. Lakkakula, A. et al., Appetite 2010 Oct;55(2):226-231.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.