Dieta antycelulitowa

Cellulit  jest przypadłością występującą u około 80 % kobiet. W celu zminimalizowania nieestetycznych zgrubień i grudek, konieczna jest aktywność fizyczna i stosowanie kosmetyków, ale również odpowiedni sposób odżywiania.

Główne wytyczne:

* Należy jeść niewielkie posiłki lecz często * Ważne jest regularne przyjmowanie pokarmów (nie należy omijać żadnego z posiłków) * Dieta ta powinna być zbilansowana, bogata w nieprzetworzone świeże produkty (warzywa, owoce) * Powinno się unikać potraw smażonych lub duszonych w tłustych śmietanowych sosach, a spożywać głównie pokarmy gotowane na parze, w wodzie lub pieczone. Zabronione jest spożywanie pokarmów typu fast food, słodyczy i nadmiernej ilości alkoholu. Eliminujemy czerwone mięso, sery, wędliny i kofeinę. * Rezygnacja z soli - można zastąpić świeżymi ziołami, czosnkiem, cebulą itp. * Dieta powinna opierać się na spożywaniu chudych mięs, drobiu, nabiału, ryb. Zalecane jest również jak najczęstsze sięganie po cytrusy - mają one bowiem duży wpływ na jakość włókien kolagenowych w skórze. * Zaleca się również produkty bogate w potas, który działa przeciwobrzękowo - sałata, pomidory, ziemniaki, * Niezwykle pomocne są witaminy z grupy B, dlatego ważne jest również uwzględnienie takich produktów jak: jaja, drożdże, kiełki zbóż * Szczególnie ważne są produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega 3 (olej lniany wysoko linolenowy, ryby, orzechy włoskie) * Należy wypijać dziennie około 2 litrów wody o niskiej zawartości sodu; oprócz tego zieloną i czerwoną herbatę usprawniające metabolizm a także napary z ziół. Zalecane są warzywa i owoce działające moczopędnie : truskawki, arbuz, czereśnie, seler, pietruszka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.