Chcesz mieć pośladki jak Jenifer Lopez? Zobacz ile razy powinnaś odwiedzić siłownię, by osiągnąć taki efekt

Pośladki to często ciężka do zaktywizowania grupa mięśniowa. Każda z nas marzy, aby były jędrne, lecz nie każda wie, jak prawidłowo ćwiczyć, by mięśnie pośladkowe rosły. My wiemy, co zrobić, by mieć pupę, jak J Lo.

ILOŚĆ TRENINGÓW

Ilość czasu spędzonego na treningu dolnej części ciała, szczególnie na pośladkach, powinna być określona przez różne czynniki. Przede wszystkim zależy to od poziomu sprawności i poziomu rozbudowania tkanki mięśniowej. Na początek zaleca się od jednego do dwóch treningów w tygodniu. To optymalna ilość, aby mięśnie mogły się zregenerować. Jeśli Twoje ciało nie jest przyzwyczajone do treningów siłowych to po tak intensywnym wysiłku poczujesz się obolała i niezdolna do poruszania się nawet przez kilka dni.

Trenowałam jak Tammy HembrowTrenowałam jak Tammy Hembrow Karolina Brzuszczyńska

RODZAJ TRENINGÓW

Gdy zauwazysz, że Twoje ciało szybciej zaczyna się regenerowac i stopniowo przyzwyczaja się do poziomu trudności to zacznij zwiększać częstotliwość treningów do ok 3 w tygodniu. Przejdź do bardziej zaawansowanych ćwiczeń oraz zwiększaj poziom trudności decydując się na większe obciążenie.

Aby zapobiec przetrenowaniu nie rób tych samych ćwiczeń trening po treningu. Zmieniaj ćwiczenia, obciążenie oraz ilośc powtórzeń. Jeden lub dwa treningi w tygodniu mogą być intensywne, a jeden nieco lżejszy z mniejszym ciężarem i większą ilością powtórzeń.

REGENERACJA

Pamiętaj! Regeneracja odgrywa bardzo ważną rolę w przypadku rozbudowy mięśni. Uzupełniaj niedobory wynikające z intensywnych ćwiczeń za pomocą właściwej diety i suplementów m.in białka, który jest głównym budulcem dla mięśni. Dbaj o to, by się wysypiać. Minimum 7 godzin snu zapewnia prawidłową pracę hormonów, które również odpowiadają za odbudowę tkanek. Nie zapomnij również o rollowaniu i rozciąganiu. To zapewni ci większy zakres ruchu, a co za tym idzie wyższą skuteczność w treningu oraz lepszą regenrację. 



Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.