Olejek arganowy - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olejek arganowy to jednej z najlepszych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Wykorzystywany jest zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Jakie ma właściwości?

Olejek arganowy - właściwości

Olejek arganowy jest produkowany w Maroko. Pozyskuje się go z owoców arganii żelaznej. Ze względu na swoje właściwości, ten drogocenny olejek jest nazywany "płynnym złotem". Olejek arganowy można dostać w dwóch rodzajach - olejek arganowy spożywczy oraz kosmetyczny. Jego rodzaj zależy od pozyskiwania i sposobu produkcji. Olejek kosmetyczny pozyskuje się z nasion nieprażonych. Natomiast nasiona przeznaczone do celów spożywczych zostają poddawane obróbce termicznej, przez co w procesie końcowym olejek arganowy spożywczy ma nieco ciemniejszą, ciemnozłotą barwę. 

Olejek arganowy - zastosowanie w kosmetyce

W ostatnim czasie olejek arganowy robi furorę w branży kosmetycznej. Jego zastosowanie jest szerokie. Często olejek arganowy wykorzystuje się do pielęgnacji włosów. Dzięki swoim bogatym wartościom odżywczym olejek ten świetnie odżywia włosy. Nadaje im blask i nawilża. Sprawia, że wyglądają zdrowo. Zapobiega rozdwajaniu się końcówek włosa, poprawiając ich kondycję. To również cenny kosmetyk do pielęgnacji skóry, a w szczególności skóry twarzy. Łagodzi podrażnienia, głęboko nawilża i odżywia, poprawia koloryt i wygląd cery. Uelastycznia skórę. Ze względu na swoje właściwości regeneracyjne idealnie sprawdza się u alergików i osób z wrażliwą, skłonną do podrażnień, skórą. 

Zobacz: Olej jojoba, olej makadamia, olej arganowy, olej awokado - który olej będzie idealny dla ciebie?

Olejek arganowy - właściwości spożywcze. Na co pomaga?

Olejek arganowy posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie spożywcze. Mieszkańcom Maroka znany jest od wieków. To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Olejek arganowy zmniejsza ryzyko miażdżycy, zapobiega zakrzepicy oraz chorobie wieńcowej, jak i nadciśnieniu tętniczemu. Ze względu na jego właściwości przeciwzapalne znajduje swoje zastosowanie u osób chorych przewlekle np. chorych na cukrzycę, Alzheimera, czy stwardnienie rozsiane. Bogactwo kwasów Omega 3 i Omega 6 poprawia koncentrację usprawniając pracę mózgu, a także wspomagając pracę wątroby i nerek. 

Mimo niedoczynności tarczycy, w ciągu roku, schudła 36 kilogramów. Zobacz, jak wyglądała metamorfoza Kasi

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.