Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Nasiona chia nie tylko są zdrowe, ale przede wszystkim bardzo sycące. Ten deser idealnie sprawdzi się po mocnym wysiłku fizycznym. W zależności od tego jaki smak lubisz najbardziej do przygotowania tego deseru możesz wybrać ulubiony smak odżywki białkowej.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki odżywki białkowej
- 125 ml niesłodzonego mleka roślinnego
- 2 łyżeczki łyżeczki nasion chia
- borówki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj razem na gładką masę. Odstaw mieszankę do lodówki na 2-3 godziny. Gdy całość już stężeje ozdób budyń ulubionymi owocami.
To propozycja dla miłośników ciast. Na jego przygotowanie potrzebujesz nieco więcej czasu, ale całe ciasto wystarczy ci na kilka porcji. Do przygotowania białkowego sernika najlepiej wybrać odżywkę białkową o smaku waniliowym, ale oczywiście możesz wybrać inny smak.
Składniki:
- 300g twarogu chudego
- 5 jajek
- 50g odżywki białkowej
- 3 łyżki mleka
- 1 banan
- 3 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
Zmiksuj dokładnie jajka i dodaj do nich pozostałe składniki - odżywkę białkową, banana, twaróg, płatki owsiane i mleko. Całość zmiksuj, po czym przelej do tortownicy.
Piecz przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Całe ciasto warto ozdobić polewą, którą szybko przygotujesz mieszając miarkę odżywki białkowej z 3 łyżkami gorącej wody.
Gotowe!
Ten pudding to prawdzie niebo w gębie. Nasza propozycja to smak bananowy, ale do jego przygotowania możesz wybrać odżywkę o dowolnym smaku. Idealnie komponować się z nim będą świeże owoce.
Składniki:
- 1 dojrzały banana
- 60 g płatków ryżowych
- 60 g odżywki białkowej (najlepiej waniliowej)
- 300 g mleka roślinnego
- 10 g ksylitolu lub innego słodzika
- 10 g żelatyny
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, jednak nie dopuść, by się zagotowało. Kiedy będzie już gorące dosyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Do naczynia wrzuć banany, płatki ryżowe (zalane wcześniej wrzątkiem), odżywkę białkową i cukier kokosowy. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym mlekiem i miksuj przez około minutę.
Masę przelej do foremek i odstaw na godzinę do lodówki. Gotowe!