Naukowcy ze Szwajcarii opracowali nowy, rewolucyjny cukier, który ma zmienioną strukturę. Chodzi o to, że produkt będzie się znacznie szybciej rozpuszczał od tradycyjnego. Oznacza to tyle, że nasze kubki smakowe intensywniej będą odczuwać słodkość, pomimo tego, że będzie go zdecydowanie mniej.
Stefan Castscas z szwajcarskiego Nestle podkreślił, że to naprawdę rewolucyjne odkrycie, które może wywrócić rynek do góry nogami.
Na chwilę obecną wiadomo, że w 2017 roku, kiedy dojdzie do ukończenia procesu patentowego, ujawnionych zostanie więcej informacji. Na fit czekoladę firmy Nestle będzie trzeba poczekać najprawdopodobniej do 2018 roku.
Cukier uzależnia, tuczy i jest przyczyną wielu poważnych chorób. Często określany jest mianem białej trucizny. Warto ograniczyć jego spożycie, a najlepiej całkowicie z niego zrezygnować. Nowe odkrycie może sporo namieszać. A my czekamy na efekty.
Zobacz TUTAJ, jak ograniczyć cukier w diecie.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ.