Powstanie dietetyczna czekolada! Ograniczą cukier o 40 proc. i będzie tak samo słodka

Do czekolady ma słabość wielu ludzi. Wszyscy wiedzą, że nadmiar cukru jest szkodliwy dla organizmu, ale wciąż trudno powstrzymać pokusę. Jedna z firm znalazła na to sposób.
Gotowa czekolada - znakomicie smakuje na przykład w towarzystwie czerwonego wina.
Gotowa czekolada - znakomicie smakuje na przykład w towarzystwie czerwonego wina. Fot. Manufaktura Czekolady Chocolate Story

Naukowcy ze Szwajcarii opracowali nowy, rewolucyjny cukier, który ma zmienioną strukturę. Chodzi o to, że produkt będzie się znacznie szybciej rozpuszczał od tradycyjnego. Oznacza to tyle, że nasze kubki smakowe intensywniej będą odczuwać słodkość, pomimo tego, że będzie go zdecydowanie mniej.

Stefan Castscas z szwajcarskiego Nestle  podkreślił, że to naprawdę rewolucyjne odkrycie, które może wywrócić rynek do góry nogami.

Na chwilę obecną wiadomo, że w 2017 roku, kiedy dojdzie do ukończenia procesu patentowego, ujawnionych zostanie więcej informacji. Na fit czekoladę firmy Nestle będzie trzeba poczekać najprawdopodobniej do 2018 roku.

Cukier uzależnia, tuczy i jest przyczyną wielu poważnych chorób. Często określany jest mianem białej trucizny. Warto ograniczyć jego spożycie, a najlepiej całkowicie z niego zrezygnować. Nowe odkrycie może sporo namieszać. A my czekamy na efekty.

Zobacz TUTAJ, jak ograniczyć cukier w diecie.

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ.

Więcej o: