Pokrzywa zwyczajna i jej charakterystyka
Pokrzywa zwyczajna jest jedną z tych roślin, które są nam bardzo dobrze znane nawet, jeśli nie interesujemy się naukami przyrodniczymi. Charakteryzuje się sztywnymi łodygami, wysokością, która może przekraczać 150 centymetrów, a także popularnością. Od czerwca do października można zaobserwować drobne kwiaty pokrzywy zebrane w grona, a potem również jej owoc nazywany przez biologów orzeszkiem. Dla nas jednak najbardziej charakterystyczną cechą pokrzywy są liczne parzące włoski, którymi roślina pokryta jest niemal w całości. To właśnie te włoski sprawiają, że spotkanie z nią nie może pozostać niezauważone.
Pokrzywa w medycynie
Medycyna ludowa chętnie korzysta z właściwości prozdrowotnych pokrzywy zwyczajnej koncentrując się przede wszystkim na jej liściach oraz korzeniu. Zainteresowanie tymi częściami pokrzywy jest zresztą uzasadnione, mówimy bowiem o roślinie bogatej między innymi w chlorofil i beta-karoten oraz witaminy. Wartościowym składnikiem jest też histamina, choć osoby, które spotkanie z pokrzywą okupiły oparzeniem mogą być innego zdania. Szczególną uwagę wypada poświęcić korzeniowi pokrzywy. Jest on bogaty nie tylko w lipidy i sterole, ale również w krzemionkę.
Pokrzywa wykorzystywana jest między innymi do tworzenia soku i naparu, największą popularnością cieszy się jednak herbata z pokrzywy i to ona stosowana jest najczęściej.
Herbata z pokrzywy - odchudzanie
Osoby, które decydują się na stosowanie diety odchudzającej, coraz częściej zastanawiają się nad tym, jakie czynności podejmować, aby wzmocnić jej działanie. W tym kontekście herbata z pokrzywy sprawdza się znakomicie i to z przynajmniej kilku powodów. Na pierwszy plan wysuwa się to, że obniża poziom cukru we krwi (dzięki czemu jest wysoko ceniona również przez cukrzyków), nie można jednak nie docenić i tego, że przyspiesza trawienie, a jednocześnie ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru wody. Sama herbata z pokrzywy nie zastąpi mądrego programu odchudzania, może okazać się jednak jego wartościowym uzupełnieniem.
Herbata z pokrzywy - cera i włosy
Herbatę z pokrzywy warto jednak pić nawet, jeśli nasza waga nie jest poważniejszym problemem, okazuje się bowiem, że mamy do czynienia z rozwiązaniem mającym znakomity wpływ na nasz wygląd fizyczny. Tu warto wspomnieć choćby o tym, że oczyszczając organizm z toksyn pokrzywa wpływa korzystnie na naszą cerę. Cera staje się przy tym nie tylko gładsza, ale i pozbawiona skłonności do wyprysków, szkodliwe produkty przemiany organizmu są bowiem szybko wydalane. Pokrzywa zmniejsza też potliwość, co może przysłużyć się właścicielkom włosów ze skłonnością do przetłuszczania się. Aby im pomóc nie należy zresztą ograniczać się do picia herbaty. Dobrym pomysłem jest też regularne stosowanie płukanki z pokrzywy na włosy, ta bowiem przeciwdziała ich wypadaniu i sprawia, że stają się one mocniejsze.
Herbata z pokrzywy - kiedy konsultować jej stosowanie z lekarzem?
Choć pokrzywa posiada szereg zalet, należy pamiętać również o tym, że jej stosowanie nie zawsze jest tak samo bezpieczne. Jeśli więc myślimy o jej wykorzystaniu w praktyce, a jednocześnie zmagamy się z problemami z nerkami, dobrym pomysłem będzie skonsultowanie naszej decyzji z lekarzem. Podobny krok jest zalecany również wtedy, gdy naszym problemy z drogami rodnymi, w tym zwłaszcza skłonność do częstych krwawień.