Dziennik odchudzania - słodka spowiedź

Dziennik odchudzania to podstawowe narzędzie pracy dietetyka przy pierwszym spotkaniu z klientem. Anna Słomkowska z poradni Trójmiasto Dietetyk, która bardzo go ceni zdradza, czego dowiaduje się z dziennika i jak prawidłowo go prowadzić. Pisze także o tym, co sama możesz z dziennika odchudzania wyczytać.

Po co prowadzić dziennik odchudzania?

Jeśli chcesz zadbać o sylwetkę, zmienić styl żywienia możesz skorzystać z pomocy dietetyka, to dziennik żywienia to jedno z podstawowych źródeł informacji. Dla ciebie dziennik żywienia to nie tylko istotne źródło informacji o twoim stylu jedzenia, ale także "kontroler" i "motywator". Jako dietetyk dziennika żywienia używam na różnych etapach terapii żywieniowej. Na początku ma dla mnie największe znaczenie. Analiza dziennika przez dietetyka, jest bardziej szczegółowa niż ta, którą zaproponuję poniżej. Wynika to z potrzeby zwrócenia uwagi na poszczególne składniki odżywcze, kaloryczność, celowość wprowadzenia lub wyeliminowani, któregoś z nich z przyszłego planu żywienia.

Jakie informacje powinien zawierać dziennik odchudzania?

Pisząc dziennik, podziel kartkę na trzy kolumny:

1. Godzina spożycia posiłku/produktu,

2. skład posiłku,

3. miejsce spożycia posiłku (szkoła, praca, restauracja, dom itp.)

Zapisuj dokładnie wszystkie produkty w tym napoje, które spożyłeś w ciągu dnia - od momentu pobudki do momentu zaśnięcia. Jeśli podjadasz w nocy - też to napisz!

Ile czasu należy prowadzić dziennik?

Prowadź dziennik kilka dni.

Co sama możesz wyczytać z ogólnej analizy dziennika żywieniowego?

1. Godziny posiłków

Weź długopis o innym kolorze niż ten, którym zapisywałeś dane. Podkreśl wszystkie posiłki, które uważasz za główne, czyli: śniadania, obiad, kolację. Spójrz czy godziny głównych posiłków w innych dniach są podobne do siebie czy nie. Jeśli nie to oznacza, że jesz nieregularnie. Główne posiłki powinny być spożywane o stałych porach dnia.

Pozostałe produkty, które nie zostały zaznaczone innym kolorem to podjadki. A wiadomo, że to one są największym wrogiem szczupłej sylwetki. Dla ciebie to tylko drobne przekąski, ale dla organizmu to również źródło energii, z którym musi sobie poradzić. Postaraj się wyeliminować podjadki miedzy posiłkami. Utrzymuj "czyste" przerwy.

2. Jakość posiłków

Sprawdź, co zjadasz na poszczególne posiłki. Czy twoje menu zawiera potrzebne ci do normalnego funkcjonowania źródła podstawowych składników odżywczych tj. białek (mięso, ryby, jaja, nabiał), węglowodanów (pieczywo, warzywa i owoce), tłuszczu. Zwróć uwagę również na te niepożądane źródła cukrów w postaci słodyczy, napojów gazowanych, słodkich jogurtów lub deserów mlecznych oraz tłuszczu. Zaznacz produkty, które zawierają konserwanty.

Zaznacz ilość wypitej wody i pozostałych płynów. Dowiesz się, ile tak naprawdę wypijasz w ciągu dnia. I w którym momencie dnia to robisz. Czy nawadniasz organizm przez cały dzień czy tylko kiedy ci się przypomni. Staraj się wypijać min. 1L wody ( nie innych napojów) dziennie.

3. Gdzie jesz?

To gdzie spożywasz swoje posiłki ma znaczenie. Od tego zależy jak duży masz na nie wpływ. Jeśli większość posiłków robisz sam, to zawsze wiesz co się w nich znajduje. Jeśli często jesz poza domem - nie zawsze masz wpływ na ich zawartość i jakość. Zwróć również uwagę na to czy miejsce, w którym jesz wpływa na twój apetyt - czy w pracy jesz więcej niż w domu? Czy jedząc obiad w restauracji zjesz więcej niż jedząc go w domu?

Wyciągnij wnioski i postaraj się zmienić te elementy, które psują twój plan żywienia.

Artykuł przygotowała Anna Słomkowska, dietetyk z poradni dietetycznej Trójmiasto Dietetyk.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.