Co jeść przed treningiem? Oto przepis dla aktywnych!

Jeśli ciężko trenujesz, musisz dbać o regenerację. Nie mówimy tutaj tylko o śnie, choć bez tego nie mamy nawet o czym rozmawiać, ale także o właściwej diecie. Co zjeść, by mieć siłę i energię na trening? Dota, która sama dzielnie biega, poleca sałatkę z kurczaka z miętą i makaronem ryżowym.

Dota, na swoim blogu Oneginetatopa raz w tygodniu poleca coś pysznego i odżywczego. Tym razem podpowiada co zjeść przed treningiem, by mieć siły na pokonanie wielu kilometrów...

Sałatka z kurczaka z miętą z makaronem ryżowym

Przygotowanie szybkie, proste, smak rewelacyjny i możliwość doprawienia według smaku - u nas było całkiem ostro!

Zacznę od kalorii jedna (duża porcja) to około 640kcal, w tym 10g tłuszczu, 64g węglowodanów i 68g białka. Teraz kolejna dobra wiadomość - danie przygotowuje się w 30 minut!

Warto jeść je pałeczkami - to skuteczna metoda by jeść wolniej - jednak w moim przypadku to już zupełnie nie działa, ba, nawet nie jestem pewna, czy nie jem szybciej niż widelcem, z pewnością z większą przyjemnością operuję pałeczkami niż zwykłymi sztućcami.

Zatem smacznego biegowego i tutaj przepis.

Składniki (na 2 duże porcję - w stylu kolacja, albo 4 małe jako przystawka):

. 200g makaronu ryżowego,

. 2 piersi kurczaka (zagrodowego),

. liście mięty (ja oskubałam całą doniczkową roślinkę),

. 100g kiełków z fasoli,

. ziarna sezamu,

. sok z 2 limonek,

. 2 łyżeczki cukru,

. 2 łyżki sosu rybnego,

. jednak suszona papryczka chili (posiekana),

. masło do upieczenia kurczaka, sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Do naczynia żaroodpornego - wysmarowanego masłem - włożyć posolone i popieprzone filety z kurczaka. Przykryć starannie folią aluminiową. Do dużej miski z ciepłą wodą wrzucić makaron ryżowy. Sprawdzonym sposobem jest moczenie go przez około 25 minut. Tak polecał Ken Hom, którego przepisy z kuchni azjatyckiej są przepyszne. Następnie na teflonowej patelni (bez niczego) zrumienić ziarna sezamu, co pewien czas mieszając. Przygotować sos z soku z limonki, sosu rybnego, posiekanego suszonego chili - tutaj trzeba być bardzo ostrożnym bo jedna papryczka potrafi być bardzo ostra! Dodać cukier i starannie wymieszać. Odcedzić makaron. Posiekać mięte. W dużej misce, w której wcześniej moczyliśmy makaron wymieszać wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to rękami - po to by być pewnym, że makaron został oblepiony sosem. Wyciągnąć kurczaka z piekarnika, pokroić na plastry i wrzucić do miski. Jeszcze raz wszystko wymieszać.

Myślę, że można to danie jeść też na zimno. Niestety nie wiem jak smakuje, bo ja zjadłam swoją porcję od razu, gdy była gotowa!

Smacznego biegowego!

Przepis z książki Complete Guide to Nutrition, Runner's World.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.