• Link został skopiowany

Dlaczego warto codziennie pić sok z buraka? Napój ma niezwykłe właściwości. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań

Sok z czerwonych buraków powinien być uznawany za jeden z superfoodsów. Warzywo to posiada moc cennych składników odżywczych, które wpłyną na poprawę naszego zdrowia.
sok z buraków
fotolia.com

Buraki ćwikłowe to popularne warzywo, które często ląduje na naszych talerzach. Możemy je przygotować na wiele różnych sposobów; placki, risotto, zupa-krem to tylko kilka prostszych propozycji. Dlaczego warto zdecydować się na buraki pod postacią soku? Jest kilka ważnych powodów.

Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback

Sok z buraka - jakie ma właściwości?

Sok wyciskany ze świeżych, surowych buraków zawiera o wiele więcej witamin, niż np. zupa przygotowana z już ugotowanych warzyw. W tak przygotowanym napoju znajdziemy m.in.:

  • kwas foliowy;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminy A, E, C oraz K;
  • magnez;
  • wapń;
  • cynk.

Oprócz tego buraki to też cenne źródło błonnika oraz przeciwutleniaczy. To wszystko razem sprawia, że sok z buraka świetnie sprawdzi się u osób, które cierpią na anemię, chcą poprawić metabolizm czy wzmocnić odporność organizmu (sok z buraków jest polecany do picia zwłaszcza zimą). Jak dodaje portal Medonet, buraczany napój może też pomóc zrzucić zbędne kilogramy:

Po sok z buraków warto też sięgać podczas odchudzania się. Poprawia przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów, powstających podczas procesów metabolicznych. Dodatkowo jest niskokaloryczny – 100 ml soku z buraka ma zaledwie 45 kcal - czytamy na stronie portalu.

Sok z buraka znany jest również z regulacji ciśnienia, łagodzenia bólu gardła i pozytywnego wpływania na stan naszej skóry. Może też poprawić wyniki sportowe - azotany zawarte w warzywie przyczyniają się do zwiększenia wydolności oddechowej

Sok z buraków - przeciwwskazania

Choć jest to warzywo o wielkiej mocy, istnieje kilka grup osób, które powinny uważać na ten produkt. W burakach znajdują się szczawiany, które zaostrzają objawy takich schorzeń jak reumatyzm oraz kamica nerkowa.

Więcej o: