To już ten czas! Przepisy na jesienne, dietetyczne pyszności z dynią w roli głównej

Wielbiciele dyń zaczynają właśnie swój ulubiony sezon, podczas którego mogą cieszyć się tym jesiennym warzywem. W jaki sposób przerobić dynię na coś pysznego? Mamy kilka pomysłów!

Jeśli jesienne menu to tylko z choć jednym przepisem, gdzie główną rolę odgrywa dynia! Warzywo to ma niesamowicie dużo witamin, minerałów i innych potrzebnych składników odżywczych. Kiedy tylko w sieciach kawiarnianych pojawia się menu z dyniową latte i dyniowym ciastem, czas znaleźć zdrowsze, domowe przysmaki o tym smaku.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Dyniowe menu, czyli kilka przepisów na ulubione jesienne warzywo w wersji fit

Rozgrzewająca dietetyczna zupa-krem z dyni wg dr Dąbrowskiej

  • mała dynia Hokkaido;
  • litr bulionu warzywnego;
  • sok z połowy cytryny;
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru w proszku;
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa;
  • zielona cebulka do dekoracji (opcjonalnie).

Zacznij od umycia i oczyszczenia dyni z pestek oraz włókien. Następnie pokrój ją w kostkę, razem ze skórką. Przełóż pokrojoną dynię do garnka i zalej warzywnym bulionem. Zagotuj i kontynuuj gotowanie przez 30-40 minut na małym ogniu, aż kawałki dyni będą miękkie. Zmiksuj zupę na krem (jeśli jest zbyt rzadka, dogotuj marchewkę i pietruszkę i zmiksuj zupę ponownie). Dopraw sokiem z cytryny i przyprawami. Udekoruj zieloną cebulką lub podprażonymi pestkami z dyni.

Dyniowe ciasto w wersji fit wg Głodnej Polki

  • 200 gramów puree z dyni;
  • 210 gramów mąki orkiszowej;
  • dwa jajka;
  • 100 gramów ksylitolu;
  • 70 gramów masła;
  • 1,5 łyżeczki sody;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • szczypta soli.

Masło należy roztop i wystudź. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej ubij mikserem składniki mokre z ksylolitem. Na koniec dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj łyżką, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.

Koktajl dyniowy na odporność

  • jeden dojrzały banan;
  • łyżeczka cynamonu;
  • szczypta imbiru;
  • około dziesięciocentymetrowy kawałek dyni.

Zmiksuj wszystkie składniki, podawaj od razu.

Dyniowe frytki

  • dynia piżmowa;
  • przyprawy: rozmaryn, różowa sól, oregano, bazylia, pieprz;
  • odrobina oleju.

Po umyciu i wydrążeniu dyni z pestek i usunięciu skórki, pokrój ją w cienkie paski. Wymieszaj kawałki dyni z przyprawami, oprócz soli, i olejem. Wyłóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 30 minut. Przed podaniem posyp lekko solą.

Więcej o: