Jeśli jesienne menu to tylko z choć jednym przepisem, gdzie główną rolę odgrywa dynia! Warzywo to ma niesamowicie dużo witamin, minerałów i innych potrzebnych składników odżywczych. Kiedy tylko w sieciach kawiarnianych pojawia się menu z dyniową latte i dyniowym ciastem, czas znaleźć zdrowsze, domowe przysmaki o tym smaku.
Zacznij od umycia i oczyszczenia dyni z pestek oraz włókien. Następnie pokrój ją w kostkę, razem ze skórką. Przełóż pokrojoną dynię do garnka i zalej warzywnym bulionem. Zagotuj i kontynuuj gotowanie przez 30-40 minut na małym ogniu, aż kawałki dyni będą miękkie. Zmiksuj zupę na krem (jeśli jest zbyt rzadka, dogotuj marchewkę i pietruszkę i zmiksuj zupę ponownie). Dopraw sokiem z cytryny i przyprawami. Udekoruj zieloną cebulką lub podprażonymi pestkami z dyni.
Masło należy roztop i wystudź. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej ubij mikserem składniki mokre z ksylolitem. Na koniec dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj łyżką, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
Zmiksuj wszystkie składniki, podawaj od razu.
Po umyciu i wydrążeniu dyni z pestek i usunięciu skórki, pokrój ją w cienkie paski. Wymieszaj kawałki dyni z przyprawami, oprócz soli, i olejem. Wyłóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 30 minut. Przed podaniem posyp lekko solą.