Zioła to specjalny składnik diety znany od tysięcy lat - informacje dotyczące działania poszczególnych gatunków nie są wiedzą tajemną. Po jakie zioła warto sięgnąć na jesień? Jaka też będzie najlepsza forma poszczególnych składników?
Tymianek wzmacnia komórki odpornościowe zwalczające wirusy. Wystarczy dodać dwie łyżeczki świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego tymianku do dwóch łyżek oliwy z oliwek, a następnie skropić powstałym olejkiem pizzę lub pieczone warzywa. Tymianek ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Poprawia również trawienie.
Orzeźwiające liście mięty przydadzą nam się nie tylko podczas przygotowywania letniej lemoniady, lecz także na jesienne słoty! Mięta zawiera wiele przeciwutleniaczy i jest naturalnym antyoksydantem. Picie miętowej herbaty sprawi, że będziemy mniej zmęczeni w ciągu dnia, a w nocy nasz sen będzie głębszy, dzięki czemu rankiem poczujemy przypływ energii.
Zwiększone wypadanie włosów na jesień to normalny proces. Jeśli jednak zauważymy, że wypada nam ich nieco więcej, niż zwykle, warto jest wypróbować rozmaryn. Zioło to pobudza i wzmacnia cebulki włosów. Wystarczy, że będziemy wmasowywać wodę rozmarynową w skórę głowy.
Kwiaty dzikiego bzu mają mnóstwo witamin, a w tym m.in. A, C, te z grupy B. W naparze znajdziemy też cenne minerały: cynk, potas, fosfor, magnez oraz wapń. Dzięki dużej zawartości flawonoidów, dziki bez wykazuje działanie antyoksydacyjne. Dziki bez przyda nam się też podczas infekcji górnych dróg oddechowych - świetnie radzi sobie z katarem, kaszlem oraz przeziębieniami.
Szałwia słynie ze swoich cennych właściwości, które działają na gardłowe problemy. Zioło to ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe. Dodatkowo wspomaga trawienie i pomaga obniżyć poziom cukru oraz złego cholesterolu.