Zjedzenie niewłaściwego rodzaju śniadania może potencjalnie stanąć na drodze do osiągnięcia wymarzonej wagi. Jest pewien jeden nagminnie popełniany błąd, który może utrudnić utrzymanie deficytu kalorii, którego potrzebujemy, aby rzeczywiście schudnąć. Jak stworzyć zdrowe i dobrze zbilansowane śniadanie, które nie stanie nam na przeszkodzie do zrzucenia zbędnych kalorii?
Często obawiamy się, że obfite śniadanie sprawi, że od razu przekroczymy pewną dawkę kalorii - jest to bardzo mało prawdopodobne. Śniadanie trzeba zaplanować tak, by jak najdłużej zachować uczucie sytości i dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze. To, co zjemy rano, będzie tworzyło nasze potrzeby jedzeniowe w ciągu dnia. Jeśli na początek zjemy sporą porcję węglowodanów oraz cukru z niewielką ilością białka, możemy być pewni, że poziom energii podskoczy na chwilę i niedługo znów będziemy głodni.
Przetworzone węglowodany/cukry spowodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, który zostanie spełniony przez skok insuliny, który następnie gwałtownie obniża poziom cukru we krwi. Ten krach cukrowy będzie promował głód i łaknienie – zauważa dr Adrienne Youdim w rozmowie z She Finds.
Oczywiście węglowodany nie są naszym wrogiem, ale bardzo ważne jest, aby składnik ten prawidłowo zbilansować z białkiem, aby energia mogła uwalniać się w wolniejszym tempie. Dlatego płatki zbożowe na mleku lub np. gofry na słodko nie są dobrym śniadaniowym wyborem - choć to smaczny wariant na początek dnia, nie zapewni nam energii i sytości do obiadu. Dużo lepszym pomysłem będą chociażby jajka sadzone z awokado i grzankami pełnoziarnistymi - składniki te zapewniają właściwą ilość wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.