Błonnik to ważna część naszej diety, którego rola nie kończy się jednak na podtrzymaniu metabolizmu. Dzięki temu, że składnik ten wpływa na nasze jelita, bez problemu może zachodzić szereg ważnych dla zdrowia procesów. Na co wpływa błonnik i jakie produkty w diecie codziennej polecają specjaliści, aby utrzymać go na wysokim poziomie?
Według dr Lisy Young spożywanie błonnika w codziennej diecie ma kluczowe znaczenie dla optymalnego zdrowia. Składnik ten ma tak wiele zalet; pomaga utrzymać zdrowe jelita, zapobiega chorobom, w tym rakowi okrężnicy, obniża poziom cholesterolu i zapewnia uczucie sytości – jest idealny do kontrolowania wagi. Ponadto, ponieważ błonnik pomaga spowolnić wchłanianie cukru do krwiobiegu, wykazano, że ma wiele korzyści dla naszego serca, w tym obniża ciśnienie krwi i minimalizuje stany zapalne. Podczas gdy ogólne zalecenie to 20-35 gramów błonnika dziennie, Young sugeruje, aby dążyć do co najmniej 25 gramów.
Wśród hitowych produktów zawierających ten składnik, specjaliści często wymieniają jabłka. Owoce te zawierają mnóstwo błonnika zarówno w miąższu, jak i skórce, dlatego nie warto z niej rezygnować! Ważna jest też różnorodność warzywna - błonnika pod dostatkiem znajdziemy m.in. w brokułach, kalafiorze oraz kapuście. Kolejną cenną grupą produktów są te pełnoziarniste - płatki owsiane oraz komosa ryżowa to superfoodsy w tej kategorii! Inne popularne składniki diety, które dostarczają błonnika to np. ziemniaki, owoce - zarówno suszone, jak i świeże, orzechy a także rośliny strączkowe.