Pomidory - dlaczego warto włączyć je do diety? Ewa Szabatin przytacza ich cenne właściwości i zachęca aromatycznymi przepisami

Ewa Szabatin zauważa, że pomidory to prawidzwe witaminowe bomby, których nie warto w swoim jadłospisie pomijać. Co znajdziemy w tych warzywach i do czego można je wykorzystać?

Ewa Szabatin pilnuje, aby na jej blogu pojawiały się informacje o cennych składnikach, które warto włączyć do diety. Celebrytka gustuje w produktach roślinnych i to właśnie one stanowią jej bazę do zdrowych posiłków. Jak pomidory wpływają na nasze zdrowie? Informacje, które podaje Ewa mają nas przekonać do częstszego sięgania po te warzywa - my czujemy się przekonane!

Zobacz wideo Ewa Szabatin zachęca do wypróbowania kuchni Bliskiego Wschodu

Pomidory - prawdziwa moc składników odżywczych

W tych niepozornych warzywach znajdziemy ogrom witamin i minerałów oraz innych cennych substancji. Z ważniejszych możemy wymienić m.in. :

  • witaminę C;
  • witaminę E;
  • beta-karoten;
  • potas.

Warto wiedzieć, że pomidory zawierają lipoken, czyli cenny naturalny przeciwutleniacz, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Podkreślmy też rolę potasu - minerał ten odpowiada za regulację ciśnienia krwi, kurczliwość mięśni oraz prawidłową pracę układu krążenia.

Przepisy Ewy Szabatin - tak przemycimy pomidory do diety

Bruschetta z pomidorami

  • chleb włoski lub bagietka francuska;
  • trzy lub cztery pomidory;
  • mała czerwona cebula;
  • ząbek czosnku;
  • kilka listków świeżej bazylii;
  • oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz do smaku;
  • kilka kropel prawdziwego balsamico.

Zacznij od przygotowania pomidorów. Po ich dokładnym umyciu i posiekaniu w drobną kostkę, dodaj warzywa do średniej miski. Wrzuć też czerwoną cebulę, czosnek, bazylię, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.  Wymieszaj i przechowuj w lodówce przez godzinę (Ewa dodaje, że nie trzeba czekać tak długo, ale pozostawienie mieszanki w lodówce pomoże wydobyć smaki). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bagietkę lub inne wybrane pieczywo pokrój na kromki i każdą posmaruj oliwą z oliwek. Połóż chleb na dużej blasze do pieczenia i opiekaj przez dziesięć minut. Nałóż na każdy opieczony chleb mieszankę z pomidorów. Skrop balsamico na wierzchu i podawaj.

Kolorowa pomidorowa sałatka (składniki na dwie osoby)

  • 500 gramów pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół);
  • jedno pakowanie świeżej mozzarelli w kulkach;

Składniki na dressing:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;
  • trzy łyżki octu z czerwonego wina;
  • łyżeczka mielonego czosnku;
  • łyżeczka miodu;
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki;
  • dwie łyżki posiekanej świeżej bazylii;
  • pół łyżeczki suszonego oregano;
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Zacznij od przygotowania dressingu. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, czosnek, miód, pietruszkę, bazylię, oregano, potem dopraw solą i pieprzem do smaku. W średniej salaterce wymieszaj przekrojone na pół pomidory z dressingiem. Dodaj mozzarellę. Aby smaki mogły dalej się nasycić, pozostaw marynatę przez 30 minut w lodówce. Sałatkę serwuj w ciągu kilku godzin od przygotowania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.