Anna Lewandowska zachęca do czytania etykiet. Co w składzie produktu powinno nas zaniepokoić?

Anna Lewandowska zauważa, że nauka czytania etykiet może nam pomóc wybrać produkty z mniejszą ilością szkodliwych konserwantów i innych dodatków. Jak prawidłowo czytać składy?

Anna Lewandowska poruszyła na blogu kwestię porównywania składów produktów. Umiejętność czytania składów może pomóc nam w wyborze najlepszego składnika, który będzie zawierał mało sztucznych dodatków. Tym samym zamiast szprycować się konserwantami, postawimy na bardziej naturalne wybory. Tylko na co zwrócić uwagę, kiedy zapoznajemy się ze składami?

Zobacz wideo Urocze wideo Anny Lewandowskiej z Klarą

Anna Lewandowska zwraca uwagę na czytanie składów

Etykieta jest źródłem wielu cennych informacji. Dzięki jej przeczytaniu będziemy wiedzieć, ile dostarczymy organizmowi poszczególnych składników odżywczych, jak kaloryczny jest produkt oraz ile zawiera sztucznych dodatków. 

Producent jest zobowiązany do podania na opakowaniu składu, ustawiając składniki w kolejności od tego, którego użyto najwięcej do tego, którego w danym produkcie jest najmniej. Dla przykładu: jeśli jogurt składa się głównie z mleka, to pojawi się ono na głównym miejscu. W następnej kolejności w składzie powinny pojawić się żywe kultury bakterii - zaznacza Lewandowska.

Zestaw ćwiczeń dla każdegoTe ćwiczenia dobrze jest wykonywać w każdym wieku. Trenuj regularnie!

Dodatkowo na etykietach zawarta jest też informacja o możliwych alergenach, co jest niezwykle ważne, jeśli jesteśmy na coś uczuleni. O czym jeszcze przeczytamy? Na etykiecie powinniśmy znaleźć takie informacje, jak:

  • data minimalnej trwałości lub przydatności do spożycia;
  • ilość żywności netto;
  • specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;
  • instrukcja użycia;
  • informacja o pochodzeniu produktu;
  • dane producenta; 
  • wartość odżywcza.

Trening cardio - spalaj kalorie i chudnijJakie ćwiczenia cardio spalą więcej kalorii niż bieganie? Mamy listę najlepszych

Czytanie etykiet - najważniejsze zasady

Anna po dokładnej rozpisce poszczególnych produktów, podała najważniejsze informacje w pigułce. Lewandowska zaznacza, że najlepiej jest wybierać towary o jak najkrótszym składzie. Kolejną istotną sprawą jest unikanie produktów z wysoką zawartością soli, cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto jest też korzystać z oficjalnej bazy USDA (darmowej bazy produktów spożywczych) aby sprawdzać, poszczególne składniki i mieć tym samym pewność, że wybieramy najlepszy dostępny towar.

Więcej o: