Intermittent Fasting, czyli w skrócie dieta IF, ma tak samo wiele zwolenników, co przeciwników. Faktem jest, że nieumiejętnie stosowana może doprowadzić do osłabienia organizmu i innych skutków ubocznych. Jednak odpowiednio ustawiona i zbilansowana ma szereg korzyści, o których przypominają dietetycy.
Stany zapalne w organizmie to główny czynnik późniejszych problemów zdrowotnych. Mogą wywoływać m.in. cukrzycę czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Jak podkreśla dr Salah Mesalhy Aly w "International Journal of Health Sciences", post przerywany obniża ryzyko wystąpienia wspomnianych chorób, poprzez usypianie odpowiedzialnych za nie komórek.
Jasno określone ramy czasowe, kiedy mamy jeść posiłki sprawiają, że chudniemy szybciej. Systematyczność w momencie, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy jest kluczem. Podczas diety IF możemy osiągnąć stan zwany ketozą, podczas którego organizm spala na energię zmagazynowany przedtem nadprogramowy tłuszcz.
Wielokrotnie przeprowadzane badania wykazały, że jedzenie w ograniczonym przedziale czasowym może poprawić kontrolę poziomu glukozy u mężczyzn zagrożonych cukrzycą typu 2. I chociaż potrzeba więcej badań, aby w pełni ten mechanizm zrozumieć, zdecydowanie możliwe jest, że próba przerywanego postu może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Wiele osób stosujących post przerywany od dłuższego czasu zauważyło, że regularność posiłków sprawia, że nie odczuwają między nimi głodu. Nie pojawiają się też nagłe napady potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego czy kalorycznego. Po raz kolejny kłania się systematyczność.
Kiedy spożywamy dużo węglowodanów w ciągu dnia, ciało nieustannie przetwarza glukozę, spalając ją i przechowując do późniejszego wykorzystania. Ten proces powoduje, że metabolizm stale się zmienia, tak samo, jak poziom cukru. To z kolei może prowadzić do nagłych skoków i spadków poziomu energii. Uregulowanie w jedzeniu pomoże nam tego uniknąć. Post przerywany sprawia, że organizm uczy się, w jaki sposób w mniejszym stopniu przetwarzać węglowodany. Zwolnienie tego procesu sprawia, że dobry poziom energii utrzyma się znacznie dłużej.