Post przerywany wciąż jest w czołówce najpopularniejszych diet. Te pięć zalet trudno podważyć

Post przerywany wciąż króluje na listach wielu celebrytów, którzy chcą utrzymać formę lub zrzucić nieco zbędnych kilogramów. Choć wokół diety IF narosło mnóstwo wątpliwości, jej właściwe stosowanie pozytywnie wpływa na pięć aspektów.

Intermittent Fasting, czyli w skrócie dieta IF, ma tak samo wiele zwolenników, co przeciwników. Faktem jest, że nieumiejętnie stosowana może doprowadzić do osłabienia organizmu i innych skutków ubocznych. Jednak odpowiednio ustawiona i zbilansowana ma szereg korzyści, o których przypominają dietetycy.

Zobacz wideo Agata Rubik stosowała dwie popularne diety

Post przerywany - pięć niepodważalnych zalet

Pomaga zmniejszyć stan zapalny

Stany zapalne w organizmie to główny czynnik późniejszych problemów zdrowotnych. Mogą wywoływać m.in. cukrzycę czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Jak podkreśla dr Salah Mesalhy Aly w "International Journal of Health Sciences", post przerywany obniża ryzyko wystąpienia wspomnianych chorób, poprzez usypianie odpowiedzialnych za nie komórek.

Przyspiesza spalanie tłuszczu

Jasno określone ramy czasowe, kiedy mamy jeść posiłki sprawiają, że chudniemy szybciej. Systematyczność w momencie, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy jest kluczem. Podczas diety IF możemy osiągnąć stan zwany ketozą, podczas którego organizm spala na energię zmagazynowany przedtem nadprogramowy tłuszcz.

Pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi

Wielokrotnie przeprowadzane badania wykazały, że jedzenie w ograniczonym przedziale czasowym może poprawić kontrolę poziomu glukozy u mężczyzn zagrożonych cukrzycą typu 2. I chociaż potrzeba więcej badań, aby w pełni ten mechanizm zrozumieć, zdecydowanie możliwe jest, że próba przerywanego postu może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi.

Zmniejsza apetyt

Wiele osób stosujących post przerywany od dłuższego czasu zauważyło, że regularność posiłków sprawia, że nie odczuwają między nimi głodu. Nie pojawiają się też nagłe napady potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego czy kalorycznego. Po raz kolejny kłania się systematyczność.

Zwiększa poziom energii

Kiedy spożywamy dużo węglowodanów w ciągu dnia, ciało nieustannie przetwarza glukozę, spalając ją i przechowując do późniejszego wykorzystania. Ten proces powoduje, że metabolizm stale się zmienia, tak samo, jak poziom cukru. To z kolei może prowadzić do nagłych skoków i spadków poziomu energii. Uregulowanie w jedzeniu pomoże nam tego uniknąć. Post przerywany sprawia, że organizm uczy się, w jaki sposób w mniejszym stopniu przetwarzać węglowodany. Zwolnienie tego procesu sprawia, że dobry poziom energii utrzyma się znacznie dłużej.

Więcej o: