"Cudowną cząsteczką" od dobrych kilku lat nazywany jest tlenek azotu (NO). Naukowcy zwracają uwagę, że wpływa on na szereg ważnych procesów. Odkrycie roli tej cząsteczki przydało się zwłaszcza zawodowym biegaczom - mogli oni poprawić swoje wyniki, stosując w diecie drobne zmiany, które usprawniły krążenie. Gdzie szukać tlenku azotu?
Tlenek azotu, czyli naturalna substancja wytwarzana w organizmie, jest tak ważna, że naukowcy nazywają ją "cząsteczką cudu". Jeżeli chcemy zwiększyć wytwarzanie NO, musimy zwrócić uwagę na dietę.
W organizmie powstaje on (tlenek azotu przyp. red.) z aminokwasu -argininy- i wpływa korzystnie na odporność, ma też działanie odtruwające, regenerujące i rozkurczające - czytamy na "Women's Health".
Wytwarzanie tej cząsteczki możemy zwiększyć, włączając do diety m.in.:
Jak dodaje polskie wydanie popularnego magazynu o zdrowiu i ćwiczeniach, produkcję tej cząsteczki wspiera też białko. Dlatego dbajmy o to, aby je dostarczać, np. jedząc ryby, rośliny strączkowe lub mięso oraz orzechy.
Tak jak we wszystkim, w uzupełnianiu tego składnika, trzeba znać umiar. Potencjalnie niebezpieczne mogą być związki azotu, czyli azotyny i azotany, które są stosowane do konserwowania np. mięs, a także do nawożenia warzyw i owoców. Niestety nie da się całkowicie wykluczyć tych składników, ale warto stawiać np. na produkty roślinne od mniejszych, lokalnych dostawców, którym ufamy, iż nie stosują za dużo "chemii".