Naleśniki, rześki koktajl i spaghetti (nie tylko) dla najmłodszych. Kulinarny przegląd bloga Anny Lewandowskiej

W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji zerknęłyśmy na bloga Anny Lewandowskiej - nie pożałowałyśmy! Szybkie przepisy czekają na czytelników blogosfery. Wybrałyśmy trzy proste, których przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Anna Lewandowska udowadnia na blogu, że proste gotowanie może być smaczne i zdrowe. Trenerka w swojej ofercie posiada dania, które posmakują domownikom w każdym wieku. Naszym nowym ulubieńcem jest warzywne spaghetti - prostota i smak tego dania mówią same za siebie - wypróbujcie koniecznie!

Zobacz wideo Anna Lewandowska pokazała, jak jej rodzina spędziła weekend

Anna Lewandowska proponuje trzy banalnie proste i nieziemsko smaczne przepisy

Naleśniki z sezonowymi owocami

  • szklanka mieszanki mąk bezglutenowych;
  • jedno jajko;
  • około jednej szklanki napoju kokosowego;
  • szczypta soli;
  • szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia;
  • masło klarowane;
  • miód;
  • borówki;
  • ksylitol.

Mieszankę mąk bezglutenowych wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj napój roślinny z jajkiem. Połącz mąki z mokrymi składnikami i całość ponownie zmiksuj. Powstałą masę na naleśniki odstaw na kilka minut. Na patelni rozgrzej masło klarowane i nakładaj na nie porcję przygotowanej wcześniej masy. Smaż naleśniki z obu stron, aż do lekkiego zrumienienia. Gotowe naleśniki przełóż na talerz, polej miodem, dodaj na wierzch borówki oraz odrobinę zmielonego na puder ksylitolu. Tak przygotowane naleśniki smakują dobrze z każdymi owocami!

Rześki koktajl

  • jeden grejpfrut;
  • jedna pomarańcza;
  • garść truskawek;
  • 300 mililitrów wody.

Zmiksuj wszystkie składniki, schłodź napój w lodówce. Możesz podawać z listkami mięty, skrojoną pomarańczą i kostkami lodu.

Spaghetti z warzywami dla najmłodszych (i nie tylko)

Sos:

  • dwa świeże pomidory;
  • pół cebuli;
  • 100 gramów mielonego mięsa z piersi kurczaka;
  • zioła prowansalskie;
  • sól morska;
  • pieprz czarny;
  • pół łyżeczki masła klarowanego (ghee).

Makaron z warzywami:

  • 3/4 szklanki makaronu bezglutenowego;
  • kilka plastrów cukinii;
  • pół młodej marchewki;
  • 1/4 brokułu;
  • kukurydza;
  • łyżka tartego parmezanu bez laktozy.

Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę. Najpierw podsmaż cebulę na rozgrzanym maśle klarowanym, potem dodaj do niej zmielone mięso, pomidory, przyprawy i całość duś do momentu, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie warzywa pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze al dente. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i przełóż do miseczki. Dodaj na wierzch sos i tarty parmezan. Spaghetti podawaj z ugotowanymi warzywami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.