Domowa granola - tak przygotujesz podstawowe przepisy. Pożegnaj się z konserwantami

Samodzielnie zrobiona granola to pyszny i prosty sposób na pełnowartościowe śniadanie. Tak pozbędziesz się niepotrzebnych dodatków w postaci konserwantów i nadwyżki cukru, nie psując sobie przy tym smaku.

Granola to chętnie wybierany składnik śniadaniowy. Z jogurtem lub mlekiem oraz owocami może stanowić pyszne, sycące i zdrowe śniadanie. Niestety sklepowe produkty to zwykle porządna dawka cukru i konserwantów - dlatego warto granolę nauczyć się przygotowywać samemu.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Domowa granola - przepisy podstawowe

Granolę możemy przygotować na kilka sposobów - jeśli chcemy przygotować kilka porcji, skorzystajmy z przepisu tradycyjnego. Kiedy chcemy zrobić śniadanie jednoporcjowe "na szybko", idealnie sprawdzi się wersja wykonana na patelni. Tradycyjna granola to nie tylko śniadania na słodko - z odpowiednimi przyprawami i dodatkami możemy z je użyciem przygotować danie wytrawne; na słono lub ostro - wszystko wedle naszego uznania.

Granola - przepis tradycyjny

Składniki:

  • pół szklanki oliwy z oliwek lub roztopiony olej kokosowy
  • 3/4 szklanki czystego syropu klonowego;
  • dwie łyżki stołowe cukru lub wybranego słodzika (idealnie sprawdza się cukier brązowy);
  • jedna łyżeczka soli koszernej;
  • trzy szklanki płatków owsianych;
  • szklanka niesłodzonych płatków kokosowych;
  • 3/4 szklanki nasion słonecznika;
  • 3/4 szklanki pestek z dyni.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj olej, syrop klonowy, cukier i sól. Dodaj płatki owsiane, płatki kokosowe, nasiona słonecznika i pestki z dyni. Dokładnie wymieszaj składniki. Następnie rozłóż przygotowaną mieszankę na blaszce i piecz około 45-55 minut, aż granola będzie jasnobrązowa i sucha. Mieszaj granolę co kwadrans. Przesyp do pojemnika dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie.

Granola - szybki jednoporcjowy przepis

Składniki:

  • średniej wielkości dojrzały banan;
  • cztery/pięć łyżek płatków owsianych;
  • łyżka miodu;
  • odrobina oleju;
  • jogurt lub mleko;
  • ulubione dodatki do podania np. płatki kokosowe, suszona żurawina, owoce goji, nasiona chia, suszone owoce.

Przygotowanie:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Zmiażdż banana widelcem i wymieszaj w misce z płatkami owsianymi oraz łyżką miodu. Powstałą mieszankę podsmażaj na patelni przez kilka minut, aż się zarumieni i sklei w formę granoli-crunchy. Podawaj z jogurtem lub mlekiem i dodatkami.

Więcej o: