Granola to chętnie wybierany składnik śniadaniowy. Z jogurtem lub mlekiem oraz owocami może stanowić pyszne, sycące i zdrowe śniadanie. Niestety sklepowe produkty to zwykle porządna dawka cukru i konserwantów - dlatego warto granolę nauczyć się przygotowywać samemu.
Granolę możemy przygotować na kilka sposobów - jeśli chcemy przygotować kilka porcji, skorzystajmy z przepisu tradycyjnego. Kiedy chcemy zrobić śniadanie jednoporcjowe "na szybko", idealnie sprawdzi się wersja wykonana na patelni. Tradycyjna granola to nie tylko śniadania na słodko - z odpowiednimi przyprawami i dodatkami możemy z je użyciem przygotować danie wytrawne; na słono lub ostro - wszystko wedle naszego uznania.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj olej, syrop klonowy, cukier i sól. Dodaj płatki owsiane, płatki kokosowe, nasiona słonecznika i pestki z dyni. Dokładnie wymieszaj składniki. Następnie rozłóż przygotowaną mieszankę na blaszce i piecz około 45-55 minut, aż granola będzie jasnobrązowa i sucha. Mieszaj granolę co kwadrans. Przesyp do pojemnika dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Zmiażdż banana widelcem i wymieszaj w misce z płatkami owsianymi oraz łyżką miodu. Powstałą mieszankę podsmażaj na patelni przez kilka minut, aż się zarumieni i sklei w formę granoli-crunchy. Podawaj z jogurtem lub mlekiem i dodatkami.