Dlaczego warto włączyć orzechy pekan do menu? Naukowcy zachwalają zwłaszcza ten jeden rezultat

Jeśli choć trochę interesujemy się superfoodsami, na pewno wiemy, że orzechy kryją w sobie niezwykłą moc. Wśród najpopularniejszych gatunków znajdziemy orzechy włoskie. Co warto wiedzieć o odmianie pekan?

Naukowcy z University of Georgia (UGA) przeprowadzili ośmiotygodniowe badanie, aby ustalić, jakie pozytywne skutki przyniesie nam jedzenie orzechów pekan. Specjaliści odkryli, że ten gatunek ma niesamowity wpływ na... nasze serca. Jakie są jeszcze zalety włączenia tych orzechów do diety?

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Orzechy pekan - wyglądają jak duże ziarna kawy i kryją w sobie ogromną moc

Wspomniana grupa naukowców w przeciągu ośmiu tygodni odkryła, że orzechy pekan pomagają w regulacji poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Obiecujące badania zostały opublikowane w "The Journal of Nutrition". To świetne wieści, zwłaszcza dla osób, które mają problem ze złym cholesterolem oraz skokami cukru. Jeżeli będziemy w stanie uregulować poziomy wskazanych substancji, istnieje mniejsze ryzyko, że zapadniemy na poważne schorzenia serca oraz układu krążenia. Na tym jednak nie koniec dobroci tego szczególnego gatunku orzechów.

Orzechy pekan - co jeszcze warto wiedzieć?

Zwane też orzeszkami amerykańskimi, pekan są podobne w konsystencji do orzechów włoskich. Różnią się jednak smakiem - są znacznie słodsze. Zawierają bardzo dużo tłuszczu, przez co są dość kaloryczne. W orzechach pekan znajdziemy mnóstwo potrzebnego cynku - już 100 gramów tego produktu to 60 procent dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Dzięki swojej konsystencji i smaku, pekan świetnie nadadzą się do wszelkich przekąsek i wypieków. Domowe masło orzechowe przyrządzone z tego gatunku to pyszny, lekko słodki krem, który sam w sobie może być deserem.

Nie odpowiada ci smak orzechów pekan? Spróbuj czegoś innego - zobacz, dlaczego warto zjadać zalecaną porcję migdałów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA