Naukowcy z University of Georgia (UGA) przeprowadzili ośmiotygodniowe badanie, aby ustalić, jakie pozytywne skutki przyniesie nam jedzenie orzechów pekan. Specjaliści odkryli, że ten gatunek ma niesamowity wpływ na... nasze serca. Jakie są jeszcze zalety włączenia tych orzechów do diety?
Wspomniana grupa naukowców w przeciągu ośmiu tygodni odkryła, że orzechy pekan pomagają w regulacji poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Obiecujące badania zostały opublikowane w "The Journal of Nutrition". To świetne wieści, zwłaszcza dla osób, które mają problem ze złym cholesterolem oraz skokami cukru. Jeżeli będziemy w stanie uregulować poziomy wskazanych substancji, istnieje mniejsze ryzyko, że zapadniemy na poważne schorzenia serca oraz układu krążenia. Na tym jednak nie koniec dobroci tego szczególnego gatunku orzechów.
Zwane też orzeszkami amerykańskimi, pekan są podobne w konsystencji do orzechów włoskich. Różnią się jednak smakiem - są znacznie słodsze. Zawierają bardzo dużo tłuszczu, przez co są dość kaloryczne. W orzechach pekan znajdziemy mnóstwo potrzebnego cynku - już 100 gramów tego produktu to 60 procent dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Dzięki swojej konsystencji i smaku, pekan świetnie nadadzą się do wszelkich przekąsek i wypieków. Domowe masło orzechowe przyrządzone z tego gatunku to pyszny, lekko słodki krem, który sam w sobie może być deserem.