Ewa Szabatin stawia na kuchnię składającą się głównie z produktów roślinnych. Wbrew licznym wątpliwościom - menu nie jest ubogie w potrzebne witaminy, minerały oraz różnorodne smaki. Jeśli chcemy wprowadzić do swojej diety więcej wegetariańskich przepisów, ale brakuje nam pomysłów, poniższe propozycje dostarczą nam nieco inspiracji.
Najpierw wyjmij miąższ z awokado do małej miski. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie lekko ubij awokado widelcem, pozostawiając trochę kawałków. Rozprowadź mieszankę na kromkach ciepłego chleba. Dodaj pomidory i ser na grzankę. Na wierzch skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą, pieprzem i udekoruj bazylią.
Składniki na bułkę tartą z czosnkiem:
Zagotuj wodę w dużym garnku i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu zachowaj około pół szklanki wody makaronowej. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Wtedy dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund do jednej minuty, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj całą puszkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj i gotuj do uzyskania ciemnoczerwonego koloru. Dodaj mleko kokosowe, szczyptę soli i pieprzu i kontynuuj mieszanie podczas gotowania. Gdy sos się połączy, gotuj na wolnym ogniu przez jeszcze około pięć minut. Zmniejsz ogień i dodaj odsączony makaron. W razie potrzeby dodaj trochę wody z makaronu, aby sos był rozluźniony. Podczas gotowania sosu pomidorowego, zrób bułkę tartą. Na małej patelni rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Dodaj czosnek, bułkę tartą oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Mieszaj i opiekaj bułkę tartą przez dwie-trzy minuty, aż bułka tarta stanie się złotobrązowa i pachnąca. Posyp makaron bułką tartą.
Najpierw umyj jarmuż i usuń łodygi, rozerwij lub pokrój na kawałki. Dokładnie osusz liście jarmużu, a następnie rozłóż je na dwóch blachach do pieczenia i skrop oliwą. Wmasuj oliwę w każdy kawałek jarmużu z obu stron. Posyp liście szczyptą soli i (opcjonalnie) pieprzu. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku od 18 do 25 minut. Warto spojrzeć wcześniej, czy chipsy nie są gotowe - robią się dość szybko i niestety łatwo je spalić.
Zacznij od umycia zieleniny i wrzucenia jej do miski. Potem dodaj do niej żurawinę, orzechy, sól i pieprz oraz sos vinegret i wymieszaj tak, by sos oblepił wszystko co znajduje się w misce. Następnie podgrzej ser kozi z miodem. Pokrój jabłko w plastry i umieść ciepły ser na sałacie. Podaj na wierzch jabłko. Posyp wszystko tymiankiem. Podawaj z ciepłym pieczywem bezglutenowym.