Przeciwutleniacze to cenne składniki, które pomagają nam walczyć z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi m.in. za stany zapalne oraz szybsze starzenie się komórek. Na szczęście mamy możliwość ochrony przed tymi szkodliwymi działaniami, wprowadzając do diety pewne zmiany. Przy najbliższym uzupełnianiu lodówki, koniecznie sięgnijcie w sklepie po te produkty.
Nie sprawimy, że wolne rodniki przestaną dostawać się do naszego organizmu. Możemy jednak osłabić ich działanie i wyeliminować wyrządzone nam szkody. Przeciwutleniacze naprawiają uszkodzone komórki, dzięki czemu będziemy mniej podatni na ciężkie choroby, które wywołują szkodliwe rodniki. Ilość przeciwutleniaczy mierzymy w specjalnej jednostce ORAC. Gdzie znajdziemy cenny składnik? Dietetyk współpracujący z Well&Good wymienia:
Jaką ma jeszcze radę dietetyk dla każdej osoby, która chce zadbać, aby dostarczyć organizmowi dobrą ilość przeciwutleniaczy? Należy pamiętać, aby do każdego posiłku dodawać warzywa i/lub owoce. Produkty pochodzenia roślinnego to najlepsze źródła tych cennych składników. Dr Cassetty dodaje, że roślinne produkty powinny stanowić ok. 75 procent dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Sugeruję, aby przynajmniej jedna z twoich codziennych przekąsek zawierała owoc lub warzywo. Jeśli połączysz owoce lub warzywa z tłuszczem lub białkiem roślinnym, dostaniesz jeszcze więcej przeciwutleniaczy. Orzechy i nasiona napakowane białkiem, fasola oraz inne rośliny strączkowe są również wypełnione przeciwutleniaczami - dodaje w rozmowie z Well&Good.
Warto odnotować sobie powyższe informacje w głowie i przy następnych zakupach zwrócić uwagę, czy sięgamy po przeciwutleniaczowe bomby.