• Link został skopiowany

Trzy pomysły na lekką kolację od Anny Lewandowskiej. Trochę eksperymentów, trochę tradycji

Anna Lewandowska pokazuje na blogu, jak połączyć dobrze znane nam smaki z czymś bardziej egzotycznym. Efektem są pyszne dania, które urozmaicą jadłospis!
Anna Lewandowska podrzuca trzy przepisy na zdrowe kolacje
Anna Lewandowska - Instagram

Anna Lewandowska wielokrotnie powtarza na swoich portalach społecznościowych, że przygotowując potrawy stawia na świeże, sezonowe owoce oraz jak najmniej przetworzone produkty. W menu trenerki znajdziemy sporo ryb - bogactwo kwasów tłuszczowych oraz dobra dawka białka sprawiają, że jest to świetna podstawa do opracowania sycących i smacznych posiłków. Tym razem patrzymy, w jaki sposób przyrządzić smaczne i zdrowe kolacje - poniższe pomysły Anny sprawdzają się idealnie.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Trzy kolacje od Anny Lewandowskiej - spróbujcie koniecznie!

Ryba na parze z lekką sałatką

  • 120 gramów dorsza;
  • jedna marchewka;
  • jeden młody ziemniak;
  • sól morska;
  • pieprz czarny;
  • sok z cytryny;
  • zioła prowansalskie;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • pół ogórka;
  • kilka czarnych oliwek;
  • garść szpinaku;
  • garść rukoli;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;
  • kiełki buraka.

Przygotowanie: najpierw przypraw rybę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrop ją sokiem z cytryny. Marchewkę i ziemniaka pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj rybę i pokrojone warzywa na parze, aż do miękkości. Następnie pokrój pomidorki w ćwiartki, ogórka w półksiężyce, a oliwki przekrój na pół. Wymieszaj szpinak z rukolą, pomidorkami, ogórkiem, oliwkami i oliwą z oliwek. Powstałą sałatkę przełóż na talerz, dodaj ugotowane na parze warzywa i wyłóż na wierzch rybę. Całość posyp kiełkami buraka.

Pieczona ryba z kalafiorem i kiszonkami

  • 120 gramów fileta z pstrąga;
  • 200 gramów kalafiora;
  • kilka kiszonych rzodkiewek;
  • kiszony ogórek;
  • łyżka kaparów;
  • garść miksu sałat;
  • kilka pomarańczowych pomidorków;
  • sól morska;
  • pieprz czarny;
  • czosnek granulowany;
  • kminek;
  • suszony rozmaryn;
  • papryka czerwona ostra mielona;
  • olej kokosowy;
  • sok z cytryny.

Przygotowanie: przypraw rybę solą, pieprzem, rozmarynem i skrop sokiem z cytryny. Kalafiora podziel na małe różyczki, wymieszaj z przyprawami: solą, pieprzem, papryką czerwoną ostrą, czosnkiem, kminkiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. Przełóż rybę i kalafiora na blachę do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez około 15-20 minut, aż kalafior się zarumieni. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na talerzu, a na środku umieść garść miksu sałat. Wyłóż na sałatkę upieczonego kalafiora i rybę. Dodaj jeszcze kilka pokrojonych na mniejsze kawałki pomarańczowych pomidorków i kapary.

Zapiekany kwiat cukinii z figą

  • dwa kwiaty cukinii;
  • świeża figa;
  • tarty parmezan bez laktozy;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;
  • marchew;
  • sól morska;
  • pieprz czarny.

Przygotowanie: kwiaty cukinii przełóż do naczynia żaroodpornego, obok ułóż naciętą figę. Posyp kwiaty solą, pieprzem i odrobiną parmezanu. Dodaj też parmezan do naciętej figi. Całość skrop oliwą, wstaw do piekarnika i piekłam w 170 stopniach przez około kwadrans. Podaj upieczone kwiaty i figę ze wstążkami marchwi.

Więcej o: