Trzy pomysły na lekką kolację od Anny Lewandowskiej. Trochę eksperymentów, trochę tradycji

Anna Lewandowska pokazuje na blogu, jak połączyć dobrze znane nam smaki z czymś bardziej egzotycznym. Efektem są pyszne dania, które urozmaicą jadłospis!

Anna Lewandowska wielokrotnie powtarza na swoich portalach społecznościowych, że przygotowując potrawy stawia na świeże, sezonowe owoce oraz jak najmniej przetworzone produkty. W menu trenerki znajdziemy sporo ryb - bogactwo kwasów tłuszczowych oraz dobra dawka białka sprawiają, że jest to świetna podstawa do opracowania sycących i smacznych posiłków. Tym razem patrzymy, w jaki sposób przyrządzić smaczne i zdrowe kolacje - poniższe pomysły Anny sprawdzają się idealnie.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Trzy kolacje od Anny Lewandowskiej - spróbujcie koniecznie!

Ryba na parze z lekką sałatką

  • 120 gramów dorsza;
  • jedna marchewka;
  • jeden młody ziemniak;
  • sól morska;
  • pieprz czarny;
  • sok z cytryny;
  • zioła prowansalskie;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • pół ogórka;
  • kilka czarnych oliwek;
  • garść szpinaku;
  • garść rukoli;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;
  • kiełki buraka.

Przygotowanie: najpierw przypraw rybę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrop ją sokiem z cytryny. Marchewkę i ziemniaka pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj rybę i pokrojone warzywa na parze, aż do miękkości. Następnie pokrój pomidorki w ćwiartki, ogórka w półksiężyce, a oliwki przekrój na pół. Wymieszaj szpinak z rukolą, pomidorkami, ogórkiem, oliwkami i oliwą z oliwek. Powstałą sałatkę przełóż na talerz, dodaj ugotowane na parze warzywa i wyłóż na wierzch rybę. Całość posyp kiełkami buraka.

Pieczona ryba z kalafiorem i kiszonkami

  • 120 gramów fileta z pstrąga;
  • 200 gramów kalafiora;
  • kilka kiszonych rzodkiewek;
  • kiszony ogórek;
  • łyżka kaparów;
  • garść miksu sałat;
  • kilka pomarańczowych pomidorków;
  • sól morska;
  • pieprz czarny;
  • czosnek granulowany;
  • kminek;
  • suszony rozmaryn;
  • papryka czerwona ostra mielona;
  • olej kokosowy;
  • sok z cytryny.

Przygotowanie: przypraw rybę solą, pieprzem, rozmarynem i skrop sokiem z cytryny. Kalafiora podziel na małe różyczki, wymieszaj z przyprawami: solą, pieprzem, papryką czerwoną ostrą, czosnkiem, kminkiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. Przełóż rybę i kalafiora na blachę do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez około 15-20 minut, aż kalafior się zarumieni. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na talerzu, a na środku umieść garść miksu sałat. Wyłóż na sałatkę upieczonego kalafiora i rybę. Dodaj jeszcze kilka pokrojonych na mniejsze kawałki pomarańczowych pomidorków i kapary.

Zapiekany kwiat cukinii z figą

  • dwa kwiaty cukinii;
  • świeża figa;
  • tarty parmezan bez laktozy;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;
  • marchew;
  • sól morska;
  • pieprz czarny.

Przygotowanie: kwiaty cukinii przełóż do naczynia żaroodpornego, obok ułóż naciętą figę. Posyp kwiaty solą, pieprzem i odrobiną parmezanu. Dodaj też parmezan do naciętej figi. Całość skrop oliwą, wstaw do piekarnika i piekłam w 170 stopniach przez około kwadrans. Podaj upieczone kwiaty i figę ze wstążkami marchwi.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.