Anna Lewandowska wielokrotnie powtarza na swoich portalach społecznościowych, że przygotowując potrawy stawia na świeże, sezonowe owoce oraz jak najmniej przetworzone produkty. W menu trenerki znajdziemy sporo ryb - bogactwo kwasów tłuszczowych oraz dobra dawka białka sprawiają, że jest to świetna podstawa do opracowania sycących i smacznych posiłków. Tym razem patrzymy, w jaki sposób przyrządzić smaczne i zdrowe kolacje - poniższe pomysły Anny sprawdzają się idealnie.
Przygotowanie: najpierw przypraw rybę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrop ją sokiem z cytryny. Marchewkę i ziemniaka pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj rybę i pokrojone warzywa na parze, aż do miękkości. Następnie pokrój pomidorki w ćwiartki, ogórka w półksiężyce, a oliwki przekrój na pół. Wymieszaj szpinak z rukolą, pomidorkami, ogórkiem, oliwkami i oliwą z oliwek. Powstałą sałatkę przełóż na talerz, dodaj ugotowane na parze warzywa i wyłóż na wierzch rybę. Całość posyp kiełkami buraka.
Przygotowanie: przypraw rybę solą, pieprzem, rozmarynem i skrop sokiem z cytryny. Kalafiora podziel na małe różyczki, wymieszaj z przyprawami: solą, pieprzem, papryką czerwoną ostrą, czosnkiem, kminkiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. Przełóż rybę i kalafiora na blachę do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez około 15-20 minut, aż kalafior się zarumieni. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na talerzu, a na środku umieść garść miksu sałat. Wyłóż na sałatkę upieczonego kalafiora i rybę. Dodaj jeszcze kilka pokrojonych na mniejsze kawałki pomarańczowych pomidorków i kapary.
Przygotowanie: kwiaty cukinii przełóż do naczynia żaroodpornego, obok ułóż naciętą figę. Posyp kwiaty solą, pieprzem i odrobiną parmezanu. Dodaj też parmezan do naciętej figi. Całość skrop oliwą, wstaw do piekarnika i piekłam w 170 stopniach przez około kwadrans. Podaj upieczone kwiaty i figę ze wstążkami marchwi.