Cholesterol nie jest taki straszny, jak go malują? Składnik ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak w nadmiarze (o który niestety nie jest trudno) może mocno zaszkodzić. Jak znaleźć zdrową równowagę?
Aby raz na zawsze wyjaśnić sprawę, wyróżniamy dwie odmiany cholesterolu, a mianowicie:
Jak mieć poziom cholesterolu pod kontrolą? Bardzo ważne są badania, które powinniśmy robić regularnie, zwłaszcza, jeśli w naszej rodzinie były problemy z wysokim poziomem LDL-u. Wykonując diagnostykę, zadbajmy o to, aby zmierzyć poziomy:
Dzięki temu będziemy mieć pełen obraz, co powinniśmy zrobić i na co zwrócić uwagę, gdy mowa o właściwym poziome tego składnika.
Jeśli dowiemy się, że poziom "złego" cholesterolu jest podwyższony, konieczna będzie zmiana diety. W tym momencie w menu powinniśmy ograniczyć lub wyrzucić z jadłospisu następujące produkty:
Dietetycy doradzają też ograniczyć spożycie białka zwierzęcego na rzecz roślinnego. Choć cholesterol jest bardzo potrzebnym składnikiem w diecie, zwróćmy uwagę, aby z jego ilością nie przesadzić. Ogólne normy cholesterolu są zależne od kilku czynników, warto spytać się lekarza prowadzącego o nasz pułap - u każdego wygląda on nieco inaczej.