Cholesterol - tak zadbasz, aby w diecie zachować jego odpowiednią ilość. Sprawa nie jest jednak taka prosta

Same słowo cholesterol wzbudza w nas lekki niepokój. Składnik ten bowiem ma zły wpływ na nasze zdrowie. Czy zawsze? Nie! Należy pamiętać o jego "dobrej" odmianie.

Cholesterol nie jest taki straszny, jak go malują? Składnik ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak w nadmiarze (o który niestety nie jest trudno) może mocno zaszkodzić. Jak znaleźć zdrową równowagę?

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Dwie strony cholesterolu

Aby raz na zawsze wyjaśnić sprawę, wyróżniamy dwie odmiany cholesterolu, a mianowicie:

  • HDL, czyli "dobrą" odmianę, która charakteryzuje się wysoką gęstością, a odpowiada za transport cholesterolu z komórek do wątroby, gdzie ulega przemianom metabolicznym, wyprodukowaniu kwasów żółciowych lub wydaleniu.
  • LDL, czyli "złą" odmianę, odpowiadającą za transport cholesterolu z wątroby do komórek. To właśnie nadmiar tej odmiany odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych, co skutkuje problemami zdrowotnymi.

Ania Starmach Anna Starmach doradza, jakie przekąski przygotować na podróż - zdrowo i smacznie MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

Jak mieć poziom cholesterolu pod kontrolą? Bardzo ważne są badania, które powinniśmy robić regularnie, zwłaszcza, jeśli w naszej rodzinie były problemy z wysokim poziomem LDL-u. Wykonując diagnostykę, zadbajmy o to, aby zmierzyć poziomy:

  • cholesterolu LDL;
  • cholesterolu HDL;
  • cholesterolu całkowitego;
  • trójglicerydów.

Dzięki temu będziemy mieć pełen obraz, co powinniśmy zrobić i na co zwrócić uwagę, gdy mowa o właściwym poziome tego składnika.

Anna Lewandowska rozprawia się z probiotykami Anna Lewandowska tłumaczy, w jaki sposób typ budowy ciała wpływa na trening MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

Cholesterol w diecie - czego unikać?

Jeśli dowiemy się, że poziom "złego" cholesterolu jest podwyższony, konieczna będzie zmiana diety. W tym momencie w menu powinniśmy ograniczyć lub wyrzucić z jadłospisu następujące produkty:

  • czerwone mięso;
  • tłuszcze zwierzęce;
  • produkty zbożowe, które nie są pełnoziarniste;
  • przetworzoną żywność;
  • słodycze;
  • fast foody;
  • żywność bogatą w wolne rodniki.

Dietetycy doradzają też ograniczyć spożycie białka zwierzęcego na rzecz roślinnego. Choć cholesterol jest bardzo potrzebnym składnikiem w diecie, zwróćmy uwagę, aby z jego ilością nie przesadzić. Ogólne normy cholesterolu są zależne od kilku czynników, warto spytać się lekarza prowadzącego o nasz pułap - u każdego wygląda on nieco inaczej.

Więcej o: