Cholesterol - tak zadbasz, aby w diecie zachować jego odpowiednią ilość. Sprawa nie jest jednak taka prosta

Same słowo cholesterol wzbudza w nas lekki niepokój. Składnik ten bowiem ma zły wpływ na nasze zdrowie. Czy zawsze? Nie! Należy pamiętać o jego "dobrej" odmianie.

Cholesterol nie jest taki straszny, jak go malują? Składnik ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak w nadmiarze (o który niestety nie jest trudno) może mocno zaszkodzić. Jak znaleźć zdrową równowagę?

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Dwie strony cholesterolu

Aby raz na zawsze wyjaśnić sprawę, wyróżniamy dwie odmiany cholesterolu, a mianowicie:

  • HDL, czyli "dobrą" odmianę, która charakteryzuje się wysoką gęstością, a odpowiada za transport cholesterolu z komórek do wątroby, gdzie ulega przemianom metabolicznym, wyprodukowaniu kwasów żółciowych lub wydaleniu.
  • LDL, czyli "złą" odmianę, odpowiadającą za transport cholesterolu z wątroby do komórek. To właśnie nadmiar tej odmiany odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych, co skutkuje problemami zdrowotnymi.

Jak mieć poziom cholesterolu pod kontrolą? Bardzo ważne są badania, które powinniśmy robić regularnie, zwłaszcza, jeśli w naszej rodzinie były problemy z wysokim poziomem LDL-u. Wykonując diagnostykę, zadbajmy o to, aby zmierzyć poziomy:

  • cholesterolu LDL;
  • cholesterolu HDL;
  • cholesterolu całkowitego;
  • trójglicerydów.

Dzięki temu będziemy mieć pełen obraz, co powinniśmy zrobić i na co zwrócić uwagę, gdy mowa o właściwym poziome tego składnika.

Cholesterol w diecie - czego unikać?

Jeśli dowiemy się, że poziom "złego" cholesterolu jest podwyższony, konieczna będzie zmiana diety. W tym momencie w menu powinniśmy ograniczyć lub wyrzucić z jadłospisu następujące produkty:

  • czerwone mięso;
  • tłuszcze zwierzęce;
  • produkty zbożowe, które nie są pełnoziarniste;
  • przetworzoną żywność;
  • słodycze;
  • fast foody;
  • żywność bogatą w wolne rodniki.

Dietetycy doradzają też ograniczyć spożycie białka zwierzęcego na rzecz roślinnego. Choć cholesterol jest bardzo potrzebnym składnikiem w diecie, zwróćmy uwagę, aby z jego ilością nie przesadzić. Ogólne normy cholesterolu są zależne od kilku czynników, warto spytać się lekarza prowadzącego o nasz pułap - u każdego wygląda on nieco inaczej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.