Anna Starmach doradza, jakie przekąski zabrać w podróż. Smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu

Anna Starmach pokazała na InstaStories, jak przygotowuje szybką przekąskę, którą zabiera ze sobą w podróż. Co jeszcze zabrać, aby zjeść coś smacznego, co nie dostarczy tylu konserwantów, co przysmaki kupowane podczas postojów np. na stacji benzynowej?

Anna Starmach przed wyjazdem zdążyła pokazać obserwatorom, jakie przysmaki zaplanowała w roli podróżnych przekąsek. Często podczas dłuższych przejazdów decydujemy się na mało zdrowe słone lub słodkie zapychacze, czy obfitujące w niepotrzebny tłuszcz fast foody. Zamiast tego możemy wcześniej przygotować w domu kilka potraw, które będą równie pyszne, ale o wiele zdrowsze. Zapewniamy - zasmakują całej rodzinie!

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Anna Starmach proponuje szybkie przekąski na podróż

Wrapy

  • ulubiony rodzaj wrapów;
  • łosoś wędzony;
  • marchewka;
  • awokado;
  • rukola;
  • serek kanapkowy.

Przygotowanie: wystarczy posmarować wrapy serkiem, ułożyć kawałki wędzonego łososia, pokrojoną wzdłuż marchewkę, plastry awokado i garść rukoli. Naleśnik zwijamy w taki sposób, jak krokieta i pakujemy w folię albo woskowijki. Na noc wkładamy przysmak do lodówki i wyjmujemy rankiem, zabierając je ze sobą w drogę.

Kanelbullar

Jeżeli jesteśmy amatorami przekąsek na słodko, zamiast kupować gotowce, spróbujmy zrobić je samodzielnie.

Składniki na ciasto

  • 600 gramów mąki pszennej;
  • 100 gramów cukru;
  • 100 gramów masła;
  • 30 gramów drożdży;
  • 250 mililitrów mleka;
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu;
  • jedno jajko.

Składniki na nadzienie

  • 80 gramów masła;
  • 80 gramów cukru;
  • dwie łyżeczki mielonego cynamonu.

Dodatkowo

  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek;
  • cukier do posypania.

Przygotowanie: zacznij od drożdży, które trzeba wymieszać z cukrem. Dodaj potem trzy łyżki ciepłego mleka, łyżkę mąki i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 10–15 minut. Mleko podgrzej, masło rozpuść, mąkę wymieszaj z kardamonem. Następnie drożdże przełóż do dużej miski lub miski robota kuchennego, stopniowo dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę. Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut i po tym czasie odstaw je na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możesz przygotować nadzienie: miękkie masło utrzyj z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około jednego centymetra. Cały prostokąt posmaruj masą cynamonową. Ciasto zwiń w formę "ślimaka" i pokrój na mniejsze krążki. Bułeczki przełóż do papierków na muffinki i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz około ośmiu minut w temperaturze 200 stopni.

Zdrowe hot dogi

  • dwie podłużne bułki pełnoziarniste z ziarnami;
  • dwie parówki (o jak największej zawartości mięsa, bez konserwantów);
  • cztery liście sałaty rzymskiej;
  • garść kiełków (rzeżuchy, buraka, brokułów – wybieramy te, które smakują nam najbardziej);
  • dwa ogórki kiszone;
  • pół żółtej papryki;
  • cztery pomidorki koktajlowe;
  • cebulka dymka;
  • sos: dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżka keczupu, łyżeczka musztard oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Następnie przekrój bułki na pół, przełóż je na blachę, włóż do rozgrzanego piekarnika z włączoną funkcją grill na minutę, aby się zarumieniły. W międzyczasie włóż parówki do garnka z wodą i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę pokrój w paseczki, pomidorki przekrój na pół, cebulkę posiekaj, ogórki pokrój w plasterki. Wymieszaj składniki sosu i posmaruj nim bułki. Potem na każdej połóż sałatę, parówkę, paprykę, ogórki i pomidory, na koniec dodaj kiełki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA