Produkty bogate w białko, które powinniśmy jeść codziennie. Co doradzają specjaliści?

Białko to jeden z najważniejszych składników diety. Odpowiada za szereg ważnych procesów zachodzących w organizmie. Jakie produkty powinniśmy uwzględniać w swoim jadłospisie, aby nie martwić się o to, że dostarczamy za mało białka?

Balans w diecie - jeżeli chcemy zachować zdrowie i dużo energii jest to hasło-klucz. Wśród wymienianych składników, o które trzeba szczególnie dbać, znajdziemy białko. Dietetycy potwierdzają, że odpowiedni poziom tego składnika ma dużo wspólnego z odpowiednim tempem metabolizmu, który wraz z 60. rokiem życia zwalnia swoje obroty. Jak zatem jeść, aby nie bać się, że białka będzie za mało, a nasz metabolizm zmniejszy prędkość?

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Chcesz utrzymać właściwy poziom białka? Włącz te produkty do diety!

Dietetyk udzielający wskazówek czytelnikom SHEfinds zwraca uwagę na to, że wartościowe białko znajdziemy zarówno w produktach roślinnych, jak i pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego składnik ten jest aż tak ważny? Oprócz jego oczywistych zalet, o których uczymy się praktycznie od szkoły podstawowej, warto również wiedzieć, że:

Białko ma wyższy efekt termiczny w porównaniu z tłuszczami i węglowodanami, ponieważ organizm potrzebuje więcej czasu na metabolizowanie białka. Składnik ten spowolni również metabolizm cukru i węglowodanów, ostatecznie zapobiegając skokowi insuliny, który pomaga zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w organizmie - tłumaczy dr Daryl Gioffre w rozmowie z SHEfinds.

Krótko mówiąc, właściwa ilość białka w diecie spowoduje, że nasz metabolizm zwiększy obroty, spalimy więcej kalorii i nie będziemy mieć problemów z gromadzeniem się niewłaściwego tłuszczu.

Nie tylko mięso

Jeżeli chcemy skoncentrować się na białku, wcale nie musimy zwiększać ilości nabiału i mięsa w diecie. Wśród cennych produktów, specjaliści wymieniają:

  • rośliny strączkowe;
  • nasiona chia;
  • komosę ryżową;
  • awokado;
  • orzechy;
  • brokuły.

Jeżeli jednak jesteśmy typowymi mięsożercami, stawiajmy na białe mięso i ryby. Niestety, ale wiele niezależnych badań wskazuje na to, że zbyt duża dawka czerwonego mięsa w jadłospisie jest szkodliwa dla zdrowia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.