Balans w diecie - jeżeli chcemy zachować zdrowie i dużo energii jest to hasło-klucz. Wśród wymienianych składników, o które trzeba szczególnie dbać, znajdziemy białko. Dietetycy potwierdzają, że odpowiedni poziom tego składnika ma dużo wspólnego z odpowiednim tempem metabolizmu, który wraz z 60. rokiem życia zwalnia swoje obroty. Jak zatem jeść, aby nie bać się, że białka będzie za mało, a nasz metabolizm zmniejszy prędkość?
Dietetyk udzielający wskazówek czytelnikom SHEfinds zwraca uwagę na to, że wartościowe białko znajdziemy zarówno w produktach roślinnych, jak i pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego składnik ten jest aż tak ważny? Oprócz jego oczywistych zalet, o których uczymy się praktycznie od szkoły podstawowej, warto również wiedzieć, że:
Białko ma wyższy efekt termiczny w porównaniu z tłuszczami i węglowodanami, ponieważ organizm potrzebuje więcej czasu na metabolizowanie białka. Składnik ten spowolni również metabolizm cukru i węglowodanów, ostatecznie zapobiegając skokowi insuliny, który pomaga zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w organizmie - tłumaczy dr Daryl Gioffre w rozmowie z SHEfinds.
Krótko mówiąc, właściwa ilość białka w diecie spowoduje, że nasz metabolizm zwiększy obroty, spalimy więcej kalorii i nie będziemy mieć problemów z gromadzeniem się niewłaściwego tłuszczu.
Jeżeli chcemy skoncentrować się na białku, wcale nie musimy zwiększać ilości nabiału i mięsa w diecie. Wśród cennych produktów, specjaliści wymieniają:
Jeżeli jednak jesteśmy typowymi mięsożercami, stawiajmy na białe mięso i ryby. Niestety, ale wiele niezależnych badań wskazuje na to, że zbyt duża dawka czerwonego mięsa w jadłospisie jest szkodliwa dla zdrowia.