• Link został skopiowany

Na słodko czy na słono? Z tymi przepisami Ewy Szabatin przygotujesz swoje ulubione śniadanie

Każdy z nas ma swój ulubiony typ śniadań - jedni wolą zjeść z rana coś, co przypomina deser, inni stawiają na danie wytrawne. Ewa Szabatin przychodzi z inspiracjami dla każdej grupy wielbicieli śniadań.
Na słodko czy na słono? Ewa Szabatin zdradza kilka przepisów
Ewa Szabatin - Instagram

Ewa Szabatin regularnie wrzuca na bloga pomysły na nowe dania, proponując przegląd różnych kuchni świata. Co poleca swoim fanom na śniadanie? Przygotowała zestaw, składający się z kilku dań do wyboru - wszystko zależy od tego, jakie smaki wolimy.

Zobacz wideo Ewa Szabatin zachęca do wypróbowania kuchni Bliskiego Wschodu

Pomysłowe śniadania od Ewy Szabatin

Komosa ryżowa w słodkiej wersji

Składniki

  • jedna szklanka gotowanej komosy;
  • pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • odrobina wanilii;
  • szczypta soli morskiej.

Dodatki

  • pół pokrojonego banana;
  • 1/4 szklanki jagód lub innych owoców do wyboru;
  • jedna łyżka masła migdałowego (lub innego masła orzechowego lub z nasion);
  • jedna łyżka orzechów lub nasion (spróbujmy orzechów włoskich, migdałów, orzechów pekan lub nasion konopi).

Przygotowanie

Najpierw ugotuj komosę na wodzie. Później dodaj ugotowaną komosę ryżową i mleko migdałowe do małego rondla, od razu dodaj też wanilię, cynamon i syrop klonowy, jeśli używasz. Zamieszaj na średnim ogniu, aż się podgrzeją. Przełóż do miski i dodaj banana, orzechy włoskie oraz masło migdałowe, a następnie skrop wszystko syropem klonowym.

Krewetki z warzywami

Składniki do przygotowania krewetek

  • osiem-dziesięć dużych krewetek, surowych;
  • trzy łyżki soku z limonki;
  • łyżeczka soli;
  • dwie łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
  • łyżka chili w proszku;
  • łyżeczka  papryki w proszku;
  • pół łyżeczki  kminku;
  • dwa świeże ząbki czosnku, posiekane;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek.

Składniki – warzywa

  • mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę;
  • duża cukinia przekrojona na pół i pokrojona w plastry;
  • duża żółta dynia przekrojona na pół i pokrojona w plastry;
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę.

Przygotowanie

Zacznij od zamarynowania krewetek z przyprawami, sokiem z limonki i oliwą z oliwek. W międzyczasie posiekaj i pokrój warzywa. Dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelnię, podgrzej warzywa na średnim ogniu i smaż je, aż uzyskają złoty kolor i będą miękkie. Potem wyjmij je i odstaw do miski. Na tej samej patelni podsmaż krewetki, aż będą w pełni ugotowane. Następnie włóż warzywa na patelnię i smaż z krewetkami przez jedną lub dwie minuty.

Zielone smoothie

  • szklanka jogurtu kokosowego;
  • szklanka mleka migdałowego lub owsianego;;
  • dwie szklanki świeżego, zielonego szpinaku
  • jeden banan;
  • jedna szklanka ananasa – można również użyć mieszanki lub ananasa z mango.

Umieść wszystkie wymienione składniki w blenderze i zmiksuj je na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub owoców. Takie smoothie sprawdzi się jako napój zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego śniadania.

Więcej o: