Ewa Szabatin regularnie wrzuca na bloga pomysły na nowe dania, proponując przegląd różnych kuchni świata. Co poleca swoim fanom na śniadanie? Przygotowała zestaw, składający się z kilku dań do wyboru - wszystko zależy od tego, jakie smaki wolimy.
Składniki
Dodatki
Przygotowanie
Najpierw ugotuj komosę na wodzie. Później dodaj ugotowaną komosę ryżową i mleko migdałowe do małego rondla, od razu dodaj też wanilię, cynamon i syrop klonowy, jeśli używasz. Zamieszaj na średnim ogniu, aż się podgrzeją. Przełóż do miski i dodaj banana, orzechy włoskie oraz masło migdałowe, a następnie skrop wszystko syropem klonowym.
Składniki do przygotowania krewetek
Składniki – warzywa
Przygotowanie
Zacznij od zamarynowania krewetek z przyprawami, sokiem z limonki i oliwą z oliwek. W międzyczasie posiekaj i pokrój warzywa. Dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelnię, podgrzej warzywa na średnim ogniu i smaż je, aż uzyskają złoty kolor i będą miękkie. Potem wyjmij je i odstaw do miski. Na tej samej patelni podsmaż krewetki, aż będą w pełni ugotowane. Następnie włóż warzywa na patelnię i smaż z krewetkami przez jedną lub dwie minuty.
Umieść wszystkie wymienione składniki w blenderze i zmiksuj je na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub owoców. Takie smoothie sprawdzi się jako napój zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego śniadania.