Ewa Szabatin regularnie wrzuca na bloga pomysły na nowe dania, proponując przegląd różnych kuchni świata. Co poleca swoim fanom na śniadanie? Przygotowała zestaw, składający się z kilku dań do wyboru - wszystko zależy od tego, jakie smaki wolimy.
Zobacz wideo
Ewa Szabatin zachęca do wypróbowania kuchni Bliskiego Wschodu
Pomysłowe śniadania od Ewy Szabatin
Komosa ryżowa w słodkiej wersji
Składniki
- jedna szklanka gotowanej komosy;
- pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
- pół łyżeczki cynamonu;
- odrobina wanilii;
- szczypta soli morskiej.
Dodatki
- pół pokrojonego banana;
- 1/4 szklanki jagód lub innych owoców do wyboru;
- jedna łyżka masła migdałowego (lub innego masła orzechowego lub z nasion);
- jedna łyżka orzechów lub nasion (spróbujmy orzechów włoskich, migdałów, orzechów pekan lub nasion konopi).
Przygotowanie
Najpierw ugotuj komosę na wodzie. Później dodaj ugotowaną komosę ryżową i mleko migdałowe do małego rondla, od razu dodaj też wanilię, cynamon i syrop klonowy, jeśli używasz. Zamieszaj na średnim ogniu, aż się podgrzeją. Przełóż do miski i dodaj banana, orzechy włoskie oraz masło migdałowe, a następnie skrop wszystko syropem klonowym.
Jak wykorzystać pierścień do pilatesu podczas domowych treningów?
Krewetki z warzywami
Składniki do przygotowania krewetek
- osiem-dziesięć dużych krewetek, surowych;
- trzy łyżki soku z limonki;
- łyżeczka soli;
- dwie łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
- łyżka chili w proszku;
- łyżeczka papryki w proszku;
- pół łyżeczki kminku;
- dwa świeże ząbki czosnku, posiekane;
- dwie łyżki oliwy z oliwek.
Składniki – warzywa
- mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę;
- duża cukinia przekrojona na pół i pokrojona w plastry;
- duża żółta dynia przekrojona na pół i pokrojona w plastry;
- czerwona papryka pokrojona w kostkę.
Przygotowanie
Zacznij od zamarynowania krewetek z przyprawami, sokiem z limonki i oliwą z oliwek. W międzyczasie posiekaj i pokrój warzywa. Dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelnię, podgrzej warzywa na średnim ogniu i smaż je, aż uzyskają złoty kolor i będą miękkie. Potem wyjmij je i odstaw do miski. Na tej samej patelni podsmaż krewetki, aż będą w pełni ugotowane. Następnie włóż warzywa na patelnię i smaż z krewetkami przez jedną lub dwie minuty.
Najlepsze treningi z piłką lekarską w roli głównej. Jest moc!
Zielone smoothie
- szklanka jogurtu kokosowego;
- szklanka mleka migdałowego lub owsianego;;
- dwie szklanki świeżego, zielonego szpinaku
- jeden banan;
- jedna szklanka ananasa – można również użyć mieszanki lub ananasa z mango.
Umieść wszystkie wymienione składniki w blenderze i zmiksuj je na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub owoców. Takie smoothie sprawdzi się jako napój zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego śniadania.