Na słodko czy na słono? Z tymi przepisami Ewy Szabatin przygotujesz swoje ulubione śniadanie

Każdy z nas ma swój ulubiony typ śniadań - jedni wolą zjeść z rana coś, co przypomina deser, inni stawiają na danie wytrawne. Ewa Szabatin przychodzi z inspiracjami dla każdej grupy wielbicieli śniadań.

Ewa Szabatin regularnie wrzuca na bloga pomysły na nowe dania, proponując przegląd różnych kuchni świata. Co poleca swoim fanom na śniadanie? Przygotowała zestaw, składający się z kilku dań do wyboru - wszystko zależy od tego, jakie smaki wolimy.

Zobacz wideo Ewa Szabatin zachęca do wypróbowania kuchni Bliskiego Wschodu

Pomysłowe śniadania od Ewy Szabatin

Komosa ryżowa w słodkiej wersji

Składniki

  • jedna szklanka gotowanej komosy;
  • pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • odrobina wanilii;
  • szczypta soli morskiej.

Dodatki

  • pół pokrojonego banana;
  • 1/4 szklanki jagód lub innych owoców do wyboru;
  • jedna łyżka masła migdałowego (lub innego masła orzechowego lub z nasion);
  • jedna łyżka orzechów lub nasion (spróbujmy orzechów włoskich, migdałów, orzechów pekan lub nasion konopi).

Przygotowanie

Najpierw ugotuj komosę na wodzie. Później dodaj ugotowaną komosę ryżową i mleko migdałowe do małego rondla, od razu dodaj też wanilię, cynamon i syrop klonowy, jeśli używasz. Zamieszaj na średnim ogniu, aż się podgrzeją. Przełóż do miski i dodaj banana, orzechy włoskie oraz masło migdałowe, a następnie skrop wszystko syropem klonowym.

Krewetki z warzywami

Składniki do przygotowania krewetek

  • osiem-dziesięć dużych krewetek, surowych;
  • trzy łyżki soku z limonki;
  • łyżeczka soli;
  • dwie łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
  • łyżka chili w proszku;
  • łyżeczka  papryki w proszku;
  • pół łyżeczki  kminku;
  • dwa świeże ząbki czosnku, posiekane;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek.

Składniki – warzywa

  • mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę;
  • duża cukinia przekrojona na pół i pokrojona w plastry;
  • duża żółta dynia przekrojona na pół i pokrojona w plastry;
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę.

Przygotowanie

Zacznij od zamarynowania krewetek z przyprawami, sokiem z limonki i oliwą z oliwek. W międzyczasie posiekaj i pokrój warzywa. Dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelnię, podgrzej warzywa na średnim ogniu i smaż je, aż uzyskają złoty kolor i będą miękkie. Potem wyjmij je i odstaw do miski. Na tej samej patelni podsmaż krewetki, aż będą w pełni ugotowane. Następnie włóż warzywa na patelnię i smaż z krewetkami przez jedną lub dwie minuty.

Zielone smoothie

  • szklanka jogurtu kokosowego;
  • szklanka mleka migdałowego lub owsianego;;
  • dwie szklanki świeżego, zielonego szpinaku
  • jeden banan;
  • jedna szklanka ananasa – można również użyć mieszanki lub ananasa z mango.

Umieść wszystkie wymienione składniki w blenderze i zmiksuj je na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub owoców. Takie smoothie sprawdzi się jako napój zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego śniadania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.