Dlaczego słowo dieta się źle nam się kojarzy? O co chodzi z regularnością posiłków? Wyjaśnia Ewa Chodakowska

Chcesz wprowadzić w życie zdrowe zmiany? Jedną z pierwszych rzeczy, o których prawdopodobnie pomyślisz, będzie modyfikacja diety. Tylko dieta to restrykcje i niesmaczne jedzenie - czy na pewno? Chodakowska obala jeden z najpopularniejszych mitów.

Ewa Chodakowska chce uświadomić instagramowych obserwatorów, że dieta nie zawsze oznacza mocnego ograniczenia kalorii oraz rezygnacji ze wszystkich smacznych potraw. Skąd wzięło się przekonanie, że "dieta" jest czymś, co, potocznie mówiąc, nas zniewoli? Trenerka spieszy z wyjaśnieniami.

Zobacz wideo Chodakowska pokazuje, co ma w lodówce

Ewa Chodakowska o złych skojarzeniach ze słowem "dieta"

Trenerka zauważa, że wielu osobom dieta kojarzy się przede wszystkim z:

  • restrykcyjnym trzymaniem się uszczuplonego jadłospisu;
  • obowiązkowym wykluczeniem wielu produktów;
  • monotonnym i niesmacznym jedzeniem.

Jednak jest to niepełny i bardzo mylny obraz tego czego może dotyczyć zdrowe odżywianie. Ewa pragnie uświadomić, że dieta to zdrowy styl odżywiania, który wpływa nie tylko na wygląd ciała, lecz także na nasze samopoczucie, co przekłada się na większe pokłady energii, pewność siebie i wiarę w to, że mamy siłę sprawczą. 

Dostarczanie odpowiednich wartości odżywczych to zbawienie dla twojego organizmu. Smaczne, kolorowe i regularne posiłki działają cuda - pisze Ewa na Instagramie.

O co chodzi z regularnością, o której informuje Chodakowska?

Dlaczego regularność posiłków jest tak ważna?

Temat systematyczności w jedzeniu pojawił się w kolejnym wpisie trenerki.

Na pewno nie raz słyszałaś, że regularność i równe przerwy między posiłkami są jednym z ważniejszych zasad zdrowego żywienia! Optymalny odstęp między jednym, a drugim posiłkiem to od dwóch i pół do czterech godzin! Zależy to od ich ilości w codziennym menu oraz od długości twojego dnia - tłumaczy Chodakowska.

Z pomocą specjalistek do spraw żywienia, Chodakowska stworzyła listę korzyści, jakie przynosi regularność w jedzeniu.

  1. Układ pokarmowy będzie funkcjonował prawidłowo, a my dzięki temu będziesz bardziej produktywni. Zbyt długie przerwy między posiłkami ograniczają sprawność psychiczną i fizyczną, powodują spadek koncentracji oraz nadmierne wydzielanie soku żołądkowego, który przyczynia się do stanu zapalnego w organizmie.
  2. Będziemy mieć większą kontrolę nad głodem i apetytem. Dobrze jest jeść przynajmniej trzy posiłki dziennie. Ich mniejsza ilość wiąże się z dłuższymi przerwami, a to z kolei negatywnie wpływa na kontrolę apetytu i może sprawić, że po dłuższej przerwie zjemy zdecydowanie więcej, niż powinniśmy.
  3. Dzięki równym czasowym przedziałom i stałym porom posiłków zachowamy glukozę we krwi na właściwym poziomie, co zapobiegnie atakom głodu, osłabieniem oraz złym samopoczuciem!
  4. Dostarczymy odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych.
  5. Organizm o określonej porze sam dopomina się pokarmu, co pobudza układ trawienny oraz pozytywnie wpływa na wydzielanie soku żołądkowego.
Więcej o: