Cascara będzie nowym hitem? Napój ma pomóc w szybszym spalaniu kalorii! Ale to nie koniec jego zalet

Zarówno kawa, jak i herbata, spożywane w odpowiedniej ilości oraz właściwie przygotowane, niosą wiele korzyści zdrowotnych. Ostatnio wiele dietetyków wypowiada się na temat cascary. Czym jest i jakie ma działanie?

Cascara ma szansę stać się kolejnym hitem wśród osób, które dbają o linię, ale nie tylko. Napój ten wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Napar jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Co warto wiedzieć o nim wiedzieć?

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Cascara - sposób na zdrowe spalanie kalorii?

Pod tajemniczą nazwą kryje się kawa zaparzana w dość specyficzny sposób. Mianowicie, aby przygotować cascarę, parzymy w wodzie łuski otaczające ziarna kawy. Napój ma wiśniowo-herbaciany posmak i jest zdecydowanie mniej intensywny w smaku, niż tradycyjna filiżanka małej czarnej. Cascarę odkryła przypadkowo plantatorka kawy z Salwadoru, Aida Batlle. Kobieta wpadła na pomysł zagotowania łusek kawy w 2000 roku. Smak oraz moc przygotowanego naparu niesamowicie ją zaskoczył. Napój został nazwany od hiszpańskiego słowa oznaczającego skórkę owocu. Zwykle ta część ziaren kawy jest wyrzucana i kompostowana. Dzięki Aidzie zyskała swoje zastosowanie. Jeżeli pojedziemy do Salwadoru, cascarę znajdziemy w lokalnym Starbucksie.

Henry Cavill przygotowując się do ról przechodzi przez specjalne treningi Henry Cavill stosuje dietę wysokobiałkową. Cel? Idealnie wyrzeźbione mięśnie MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

O tak przyrządzanej kawie zrobiło się ostatnio głośno z kilku powodów. Cascara zrobiona z łusek kawy jest pełna przeciwutleniaczy, które, jak wykazały badania, pomagają zrzucić zbędne kilogramy. W szczególności napój ten zawiera duże ilości kwasu chlorogenowego. W jednym z badań naukowcy stwierdzili, że uczestnicy, którzy spożywali kawę wzbogaconą we wspomniany kwas, mieli znaczny spadek ogólnej wagi i szybciej spalali tłuszczu z brzucha.

Treningowe poranki sióstr Kardashian Treningowe poranki Kardashianek - zdrowe koktajle i treningi to podstawa MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

Kolejną cenną właściwością cascary jest fakt, że jej picie zwiększa poziom białka zwanego pod nazwą neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (w skrócie BDNF), który przyspiesza wzrost i chroni komórki w naszym mózgu. Pacjenci z chorobą Alzheimera często mają niższy poziom BDNF. Jak donosi magazyn "First for Women", naukowcy twierdzą, że wypijanie cascary przez osoby dotknięte tym schorzeniem może je spowolnić.

Więcej o: