Czy makaron może być elementem zdrowej diety? Leslie Bonci, dietetyk sportowy, uważa, że tak! Makaron to nie puste kalorie, a porcja takich składników odżywczych, jak węglowodany, błonnik, białko, witaminy z grupy B i żelazo. Do tego może zawierać też spore ilości białka. Z jakich jeszcze powodów warto jeść makaron?
Leslie zaleca sportowcom i aktywnym klientom optymalizację spożycia węglowodanów, aby wzmocnić treningi i zregenerować siły po ćwiczeniach. Makaron jest łatwo przyswajalnym węglowodanem, który zapewnia optymalizację zapasów glikogenu zarówno w mięśniach, jak i wątrobie, dzięki czemu możemy trenować na najwyższych obrotach i nie czuć się wyczerpanym. Kolejną dobrą informacją jest fakt, że makarony powstające na bazie roślin, np. fasoli, dostarczą nam całkiem dużo białka. Następnymi zaletami makaronu według sportowej dietetyk są jego cena oraz dostępność, a także różnorodność wykorzystania. Z jego pomocą możemy przygotować zarówno obiad, jak i kolację czy śniadanie. I na słodko, i na słono. Oryginalnych przepisów jest naprawdę mnóstwo!
Co można przygotować z makaronu oprócz spaghetti? Na przykład resztki makaronu mogą być szybkim i łatwym śniadaniem, gdy wrzucimy je do jajka lub sera ricotta. Sałatka z makaronem na bazie fasoli, razem z pomidorkami winogronowymi, pokrojonymi truskawkami, świeżą mozzarellą i pesto to pożywny i pyszny lunch. Smażony kurczak, wołowina, ryba lub tofu i warzywa to świetne połączenie z makaronem ryżowym - to opcja idealna dla miłośników kuchni azjatyckiej.