Anna Lewandowska dostarczyła na bloga kilka nowych przepisów, które idealnie sprawdzą się na późny, lekki piątkowy obiad. Nas najbardziej zaciekawiła wegańska tarta z warzywami i tofu, zupa-krem z kalafiora, idealna na deszczową pogodę oraz łosoś w sosie a’la teriyaki z bobem. Każde danie dostarczy nam mnóstwo witamin i zachwyci domowników smakiem.
Składniki na sos:
Składniki na dwie porcje łososia:
Przygotowanie: wymieszaj sos sojowy, oliwę, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sezam. Polej łososia połową marynaty i pozostaw na około godzinę. Następnie przełóż łososia na blaszkę do pieczenia. Piecz rybę w 250 stopniach przez około siedem minut. Pozostałą część marynaty przelej do małego rondelka i gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a bób do miękkości, następnie obierz go z łusek. Przełóż ryż do miseczki, na wierzchu ułóż rybę, bób i pokrojone w plastry awokado. Łososia polej gęstym sosem.
Składniki:
Przygotowanie: rozgrzej w garnku masło klarowane. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i całość smaż przez około 2-3 minuty. Kalafiora podziel na różyczki, a ziemniaki pokrój w kostkę. Przełóż kalafiora i ziemniaki do garnka z podsmażonymi składnikami. Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj śmietanę, przyprawy, całość wymieszałam i na koniec zblenduj wszystko na gładki krem.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Przygotowanie: wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie, wyrób je, wyłóż nim dno i boki tortownicy. Ponakłuwaj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, oliwki przekrój na pół, czosnek posiekaj, a brokuły podziel na różyczki i sparzy w gorącej wodzie. Następnie zblenduj na gładką masę tofu, mleko roślinne, wszystkie mąki i przyprawy. Dodaj do niej pokrojone warzywa i całość wymieszaj. Na podpieczony spód tarty wylej przygotowaną masę warzywną, dodaj na wierzch pokrojonego w plastry pomidora i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tartę w 180 stopniach jeszcze przez około godzinę. Po upieczeniu posyp ją po wierzchu posiekanym szczypiorkiem.