Trzy szybkie piątkowe obiady od Anny Lewandowskiej - jarskie, zdrowe i pyszne!

Przeglądając bloga Anny Lewandowskiej możemy zauważyć, że trenerka bardzo często stawia na dania z kuchni wegetariańskiej. Spora część specjalistów uważa, że jest to jedna ze zdrowszych diet. Jak przygotować smaczne obiady, korzystając z produktów roślinnych?

Anna Lewandowska dostarczyła na bloga kilka nowych przepisów, które idealnie sprawdzą się na późny, lekki piątkowy obiad. Nas najbardziej zaciekawiła wegańska tarta z warzywami i tofu, zupa-krem z kalafiora, idealna na deszczową pogodę oraz łosoś w sosie a’la teriyaki z bobem. Każde danie dostarczy nam mnóstwo witamin i zachwyci domowników smakiem. 

Zobacz wideo Anna Lewandowska podzieliła się szybkim intensywnym treningiem

Trzy jarskie obiady od Anny Lewandowskiej

Łosoś w sosie a’la teriyaki z bobem

Składniki na sos:

  • dwie łyżki sosu sojowego;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżka soku z cytryny;
  • łyżeczka miodu;
  • dwa ząbki czosnku;
  • dwie łyżki sezamu.

Składniki na dwie porcje łososia:

  • dwa filety z łososia;
  • półtorej szklanki ryżu jaśminowego;
  • pół kilograma bobu;
  • awokado.

Przygotowanie: wymieszaj sos sojowy, oliwę, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sezam. Polej łososia połową marynaty i pozostaw na około godzinę. Następnie przełóż łososia na blaszkę do pieczenia. Piecz rybę w 250 stopniach przez około siedem minut. Pozostałą część marynaty przelej do małego rondelka i gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a bób do miękkości, następnie obierz go z łusek. Przełóż ryż do miseczki, na wierzchu ułóż rybę, bób i pokrojone w plastry awokado. Łososia polej gęstym sosem.

Zupa-krem z kalafiora

Składniki:

  • jeden kalafior;
  • cztery ziemniaki;
  • trzy szklanki bulionu warzywnego;
  • cztery łyżki masła klarowanego;
  • jedna cebula;
  • dwa ząbki czosnku;
  • pięć łyżek trzydziestoprocentowej śmietany;
  • łyżeczka kurkumy;
  • sól morska;
  • pieprz czarny;
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: rozgrzej w garnku masło klarowane. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i całość smaż przez około 2-3 minuty. Kalafiora podziel na różyczki, a ziemniaki pokrój w kostkę. Przełóż kalafiora i ziemniaki do garnka z podsmażonymi składnikami. Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj śmietanę, przyprawy, całość wymieszałam i na koniec zblenduj wszystko na gładki krem.

Wegańska tarta z warzywami i tofu

Składniki na ciasto:

  • 100 gramów mąki ryżowej;
  • 100 gramów mąki owsianej;
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • 50 gramów oleju kokosowego;
  • 100 mililitrów mleka sojowego;
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 300 gramów naturalnego tofu;
  • 100 gramów brokułów;
  • 100 gramów kukurydzy;
  • pół papryki;
  • 50 gramów oliwek;
  • pół czerwonej cebuli;
  • trzy ząbki czosnku;
  • pomidor;
  • 50 gramów mąki migdałowej;
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • 20 gramów mąki gryczanej;
  • 100 mililitrów mleka sojowego;
  • dwie łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych;
  • dwie łyżeczki ziół prowansalskich;
  • dwie łyżeczki papryki czerwonej słodkiej;
  • sól;
  • pieprz czarny;
  • szczypiorek.

Przygotowanie: wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie, wyrób je, wyłóż nim dno i boki tortownicy. Ponakłuwaj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, oliwki przekrój na pół, czosnek posiekaj, a brokuły podziel na różyczki i sparzy w gorącej wodzie. Następnie zblenduj na gładką masę tofu, mleko roślinne, wszystkie mąki i przyprawy. Dodaj do niej pokrojone warzywa i całość wymieszaj. Na podpieczony spód tarty wylej przygotowaną masę warzywną, dodaj na wierzch pokrojonego w plastry pomidora i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tartę w 180 stopniach jeszcze przez około godzinę. Po upieczeniu posyp ją po wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Więcej o: