Niskokaloryczne kolacje w wegetariańskiej odsłonie. Posmakują nawet typowym mięsożercom

Obiady w wersji wegetariańskiej to bogactwo witamin i minerałów. Czy jednak możemy przygotować coś, co dostarczy niezbędnych składników i nie będzie kaloryczną bombą?

Niskokaloryczne potrawy wegetariańskie wcale nie oznaczają, że nasza kuchnia zostanie pomniejszona o właściwą ilość białka oraz innych składników odżywczych. Poniższe przepisy sprawią, że nie zabraknie nam żadnych składników, a obiady będą lekko "odchudzone", dzięki czemu szybciej zrzucimy nadprogramowe kilogramy.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Dwa pomysły na wegetariańskie obiady o niższej zawartości kalorii

Szybkie risotto z grzybami (ok. 314 kcal w jednej porcji)

  • 10 gramów suszonych borowików;
  • 30 gramów masła lub jedna łyżka oliwy z oliwek;
  • jedna mała cebula, obrana i posiekana;
  • kilka gałązek szałwii;
  • jeden obrany i posiekany ząbek czosnku;
  • 150 gramów pieczarek;
  • 150 gramów ryżu typu arborio;
  • 300 mililitrów gorącego warzywnego bulionu;
  • 300 mililitrów niesłodzonego mleka migdałowego.

Dodatkowo:

  • około 30 gramów nieblanszowanych migdałów;
  • 100 gramów świeżych grzybów leśnych, dobrze opłukanych.

Przygotowanie: przełóż borowiki do miski i zalej je około 150 mililitrami przegotowanej wody. Następnie pozostaw je na kwadrans do namoczenia. Po tym czasie odcedź grzyby, zachowaj powstały płyn, a borowiki posiekaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię i wlej na nią olej lub wrzuć masło. Dodaj cebulę, czosnek i gałązkę szałwii. Podsmażaj przez kilka minut. Potem dodaj grzyby i podsmażaj przez kolejne pięć minut. Wsyp ryż do garnka i wlej wodę po namaczaniu borowików. Gotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Poczekaj, aż woda odparuje i dodaj wtedy do ryżu mleko migdałowe. Dodaj do ryżu zawartość patelni, zamieszaj i podawaj z migdałami i kawałkami grzybów leśnych.

Szybka sałatka z ziemniakami i szparagami (311 kalorii na jedną porcję)

  • 250 gramów pomidorków koktajlowych;
  • łyżeczka cukru;
  • dwa ząbki czosnku;
  • dwie łyżki octu balsamicznego;
  • dwie paczki szparagów;
  • 500 gramów młodych ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku;
  • kilka łyżek ulubionego pesto.

Przygotowanie: przekrój na połówki pomidorki koktajlowe. Wyłóż je na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą i cukrem. Podpiecz warzywa w 160 stopniach, aż się zarumienią i staną się miękkie. Potem rozgrzej piekarnik do 200 stopni i upiecz szparagi. Pokrojone na ćwiartki ziemniaki ugotuj. Do miski dodaj zmiażdżony czosnek, upieczone pomidorki, pesto, ziemniaki i szparagi. Dokładnie wymieszaj i podawaj!

Więcej o:
Copyright © Agora SA