Niskokaloryczne potrawy wegetariańskie wcale nie oznaczają, że nasza kuchnia zostanie pomniejszona o właściwą ilość białka oraz innych składników odżywczych. Poniższe przepisy sprawią, że nie zabraknie nam żadnych składników, a obiady będą lekko "odchudzone", dzięki czemu szybciej zrzucimy nadprogramowe kilogramy.
Dodatkowo:
Przygotowanie: przełóż borowiki do miski i zalej je około 150 mililitrami przegotowanej wody. Następnie pozostaw je na kwadrans do namoczenia. Po tym czasie odcedź grzyby, zachowaj powstały płyn, a borowiki posiekaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię i wlej na nią olej lub wrzuć masło. Dodaj cebulę, czosnek i gałązkę szałwii. Podsmażaj przez kilka minut. Potem dodaj grzyby i podsmażaj przez kolejne pięć minut. Wsyp ryż do garnka i wlej wodę po namaczaniu borowików. Gotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Poczekaj, aż woda odparuje i dodaj wtedy do ryżu mleko migdałowe. Dodaj do ryżu zawartość patelni, zamieszaj i podawaj z migdałami i kawałkami grzybów leśnych.
Przygotowanie: przekrój na połówki pomidorki koktajlowe. Wyłóż je na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą i cukrem. Podpiecz warzywa w 160 stopniach, aż się zarumienią i staną się miękkie. Potem rozgrzej piekarnik do 200 stopni i upiecz szparagi. Pokrojone na ćwiartki ziemniaki ugotuj. Do miski dodaj zmiażdżony czosnek, upieczone pomidorki, pesto, ziemniaki i szparagi. Dokładnie wymieszaj i podawaj!