Ewa Szabatin udowadnia, że nuda w kuchni może nie istnieć - wystarczy nagromadzić odpowiednio dużo rożnych przepisów. Blogerka kocha lato i czerpie z niego jak najwięcej, również przygotowując posiłki. Jakimi letnimi propozycjami podzieliła się w nowym wpisie?
Przekrój papaję na pół i wydrąż pestki. Następnie nałóż w wydrążone miejsce jogurt kokosowy i polej go syropem klonowym (jeśli go używasz). Przekrój truskawki na pół, pokrój kiwi w plasterki i umieść wszystko na jogurcie. Posyp całość granatem oraz miętą.
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie przygotuj hummus i pokrój warzywa w plasterki. Ryż, hummus i warzywa ułóż w misce. Przed podaniem polej danie sosem sojowym do smaku.
Składniki na salsę:
Zacznij od przygotowania salsy. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na chwilę, aby smaki się połączyły. Gdy salsa będzie gotowa, przygotuj pastę z tuńczyka i awokado. Odcedź tuńczyka z nagromadzonej w puszce wody. Następnie wymieszaj tuńczyka, majonez, kolendrę i sok z połowy limonki. Potem dodaj sól do smaku i wszystko razem wymieszaj. Obierz i posiekaj awokado przed włożeniem do miski. Wyciśnij na nią pozostałą połowę limonki i lekko ugnieć awokado widelcem, pozostawiając kilka kawałków. Dodaj sól dla smaku. Na naszykowanym talerzu ułóż warstwę z awokado. Następnie ułóż na nim połowę tuńczyka. Na wierzch dodaj warstwę świeżej salsy. Powtórz dla drugiej porcji.