Jeżeli staramy się żyć zdrowo, z pewnością zwracamy uwagę na swoją dietę. Stany zapalne z pewnością nie są pożądanym efektem - jak im zapobiegać? Odpowiedzią jest włączenie do jadłospisu właściwych produktów.
Pomyśl o diecie przeciwzapalnej jako zestawie wytycznych – w przeciwieństwie do ścisłej diety z określonymi zasadami, takimi jak, powiedzmy, dieta DASH lub inne plany żywieniowe. Wszystko, począwszy od tradycyjnej, niezachodniej diety śródziemnomorskiej, poprzez pełnowartościową dietę roślinną, aż po dietę długowieczności, można uznać za rodzaj diety przeciwzapalnej. Bez względu na "plan", kluczem do osiągnięcia tego typu jedzenia jest priorytetowe traktowanie świeżej, pełnowartościowej żywności pochodzenia roślinnego i ryb bogatych w omega-3 oraz unikanie przetworzonej żywności, która obejmuje wysokoprzetworzone mięso (mięso lunchowe/delikatesowe, hot-dogi, bekon), zupy w puszkach, frytki, pakowane wypieki, lody, słodzone płatki śniadaniowe i fast foody.
Istnieje mnóstwo produktów uważanych za przeciwzapalne: owoce jagodowe, warzywa kapustne, zielone warzywa liściaste, orzechy, awokado, grzyby, pomidory, oliwki, rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca), a także dziki łosoś i sardynki. Wykazano, że nawet przyprawy, w szczególności kurkuma, która zawiera kurkuminę jako związek ochronny, zmniejszają stany zapalne.
Kefir może mieć dodatkowe działanie przeciwzapalne i wspierające odporność, dzięki swoim probiotykom i wytwarzaniu związków bioaktywnych. Probiotyki działają wzmacniająco na wyściółkę jelitową, pomagając stymulować odpowiednią odpowiedź immunologiczną, poprzez indukowanie sieci sygnałów, które zmniejszają poziom cytokin prozapalnych i zwiększają poziom cytokin przeciwzapalnych w celu zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie - tłumaczy dietetyk Caroline Margolis dla Real Simple.
Jak widzimy, o produkty, które pomogą nam usunąć i zapobiec powstawaniu stanów zapalnych jest dużo. Być może, całkiem nieświadomie, mieliśmy je już w swoim jadłospisie.