Smaki lata od Anny Lewandowskiej - lekki i pożywny jadłospis na cały dzień. Makaron z truskawkami to nasz faworyt

Anna Lewandowska co pewien czas wrzuca na bloga inspirujące przepisy. Zebrałyśmy kilka z nich, aby odtworzyć dzienny letni jadłospis - wyszło pysznie!

Anna Lewandowska zachęca, by próbować nowych smaków i niekonwencjonalnych połączeń. Wciąż mamy piękne, choć momentami upalne lato. Sezon na truskawki w pełni. Czas wykorzystać przysmaki letnich miesięcy! Te cztery przepisy trenerki idealnie wpisały nam się w koncepcję wakacyjnego ucztowania - jest naprawdę pysznie.

Zobacz wideo Anna Lewandowska zorganizowała Q&A. Odpowiedziała na pytania o alkohol

Letni jadłospis Anny Lewandowskiej - menu na cały dzień

Pierwsze śniadanie - smoothie bowl z chlorellą

  • pięć łyżek płatków owsianych bezglutenowych;
  • pół banana;
  • łyżeczka chlorelli;
  • pół brzoskwini;
  • 1/4 jabłka;
  • 3/4 łyżki pestek dyni;
  • kilka orzechów włoskich.

Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia. Następnie dodaj pokrojonego w plastry banana, chlorellę i całość zblenduj na smoothie. Przelej masę do miseczki. Dodaj pokrojone jabłko i brzoskwinię. Na koniec posyp danie pokruszonymi orzechami i pestkami dyni.

Drugie śniadanie - orzeźwiający koktajl

  • jeden grejpfrut;
  • jedna pomarańcza;
  • garść truskawek;
  • 300 mililitrów wody.

Zblenduj wszystkie składniki i schłódź koktajl w lodówce. Przed podaniem dodaj kilka plastrów pomarańczy i liście świeżej mięty.

Obiad - makaron z truskawkami i pesto

Składniki do makaronu:

  • 70 gramów makaronu z soczewicy;
  • szklanka truskawek;
  • garść pomidorków koktajlowych.

Składniki na pesto:

  • szklanka świeżej bazylii;
  • pół szklanki obranych pistacji;
  • ząbek czosnku;
  • szczypta soli morskiej;
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • trzy łyżki oliwy z oliwek.

Ugotuj makaron al dente. Pokrój truskawki i pomidorki koktajlowe. Następnie przygotuj pesto. Zeszklij posiekany czosnek na odrobinie rozgrzanej oliwy. Zblenduj podsmażony czosnek z bazylią, pistacjami, pozostałą częścią oliwy, solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z łyżką pesto. Dodaj na wierzch truskawki, pomidorki, kilka listków świeżej bazylii i pozostałą część pesto.

Kolacja - jajeczne muffiny

  • dwa jajka;
  • łyżka mąki kokosowej;
  • trzy łyżki napoju kokosowego;
  • 1/4 cebuli;
  • 1/4 żółtej papryki;
  • dwa plastry polędwicy z indyka;
  • łyżeczka masła klarowanego;
  • trzy szczypty soli morskiej;
  • trzy szczypty pieprzu czarnego;
  • pół łyżeczki suszonego oregano.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrój warzywa i wędlinę w drobną kostkę. Następnie roztrzep jajka z napojem i przyprawami. Dodaj mąkę, pokrojone warzywa, szynkę i całość wymieszaj. Wysmaruj masłem foremki na muffiny i napełnij je przygotowaną masą. Piecz muffinki przez około kwadrans.

Więcej o:
Copyright © Agora SA