Gdzie szukać błonnika? W tych popularnych produktach jest go więcej niż w płatkach owsianych

Wiele osób, aby dostarczyć odpowiednią dawkę błonnika, praktycznie codziennie sięga po owsianki. Płatki owsiane to błonnikowe bomby, ale składnik ten dostarczy wiele innych produktów.

Chyba każdy wie, że świetnym źródłem błonnika są płatki owsiane. Jednak możemy ten cenny składnik dostarczyć z wieloma innymi produktami. Gdzie go szukać? Podpowiadamy, co warto włączyć do diety - na pewno większość polecanych składników jest wam znana!

Zobacz wideo Koktajle dla aktywnych. Trzy przepisy

Wartościowe źródła błonnika - zwróć na nie uwagę!

Według danych podawanych przez American Heart Association (AHA), dziennie powinniśmy spożywać od 25 do 30 gramów błonnika. Taka dawka tego składnika pozytywnie wpływa na serce, kontroluje poziom cholesterolu, daje też uczucie sytości na dłużej. Które produkty zawierają dużo błonnika?

Czarna fasola

Połowa szklanki ugotowanej czarnej fasoli to aż 7,5 grama błonnika! Tak niewielka porcja dostarcza zatem blisko 30 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Czarna fasola sprawdzi się do sałatek, na obiad albo... do przygotowania pysznych śniadaniowych naleśników.

Przedślubna dieta księżniczki BeatricePrzedślubna dieta księżniczki Beatrice. Księżniczka gustuje w kuchni roślinnej

Jeżyny i maliny

Owoce to idealny dodatek do jogurtu lub samodzielna słodka przekąska w ciągu dnia. Szklanka jeżyn i malin dostarczy aż ośmiu gramów błonnika. Z owoców możemy też przygotować pyszny wartościowy koktajl lub sok - będzie pysznie i zdrowo.

Awokado

Okazuje się, że awokado to nie tylko cenne tłuszcze, lecz także pokaźna porcja błonnika. W połówce znajdziemy bowiem 6,5 grama interesującego nas składnika. Chyba nie musimy dodawać, ile rzeczy możemy z awokado przygotować.

Ziemniaki

Spór dotyczący kaloryczności ziemniaków zdaje się nie mieć końca. Niemniej jednak, warzywa te to skarbnica składników odżywczych, a w tym błonnika. Jeden średniej wielkości ziemniak dostarczy pięć gramów błonnika - to całkiem sporo!

Pandemia sprawiła, że zaczęliśmy ćwiczyć w domuSześć niezdrowych nawyków fitness, których nabraliśmy w czasie pandemii

Ciecierzyca

Produkt ten znajdziecie w szafce każdego weganina - warto w niego zainwestować z prostego powodu (nawet jeśli nasza dieta nie opiera się wyłącznie na produktach roślinnych). Pół szklanki ugotowanej ciecierzycy to 6,5 grama potrzebnego błonnika.

Karczochy

Te niekoniecznie popularne warzywa powinny znaleźć więcej zwolenników. Jeden średniej wielkości karczoch to siedem gramów błonnika. Jak zabrać się za karczochy? Podpowiadamy, że świetnie smakują pieczone lub grillowane z dodatkiem sosu czosnkowego. Lekko pikantny quiche z karczochami to prawdziwa poezja!

Więcej o: