Cukier w nadmiarze jest, bez dwóch zdań, bardzo szkodliwy. Jednak całkowite wyłączenie tego składnika z diety jest praktycznie nieosiągalne, a wszelkie próby kończą się frustracją. Jak podejść do tematu rozsądnie? Wystarczy nam wiedza, jak będzie bezpieczna tygodniowa dawka cukru.
Zbyt duża ilość cukru jest szkodliwa dla zdrowia - może zwiększać ryzyko pojawienia się cukrzycy typu II, podnosić ciśnienie krwi, powodować insulinooporność, a także stanowić podłoże otyłości. Walka z nadmiarem cukru w diecie nie jest prosta - składnik ten pojawia się w wielu produktach spożywczych - dlatego zawsze warto zwracać uwagę na składy kupowanej żywności. Mimo wszystko nie oznacza to, że cukier w naszym menu w ogóle nie powinien się pojawić. Trzeba go tylko spożywać z umiarem.
Według American Heart Association mieszkańcy Ameryki Północnej spożywają dziennie 77 gramów cukru, co w skali rocznej daje przerażające liczby. Dane dotyczące tego, ile dokładnie powinno pojawić się tego składnika w codziennej diecie są różne. Niemniej jednak, według specjalistów z FDA, nie powinniśmy przekraczać 50 gramów cukru dziennie, co daje nam 364 gramy cukru tygodniowo. Jeszcze bardziej zaostrzone zasady przywołuje WHO podając, że nie powinniśmy jeść więcej, niż 25 gramów cukru, co by dawało 175 gramów tego składnika tygodniowo.
Warto też mieć świadomość, że chodzi tutaj o cukier "dodany", czyli taki, który dodajemy np. do herbaty, znajdujący się w przetworzonej żywności. W powyższe zalecenia nie wlicza się cukier występujący naturalnie w owocach, warzywach czy nabiale.