Dlaczego warto dodać do śniadania więcej białka? Powód jest bardzo prosty. Powinny na niego zwrócić uwagę aktywne osoby

Dodanie większej ilości białka do śniadania jest kluczowe dla osób, które regularnie trenują. Z jakich powodów?

Fascynujące nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Japonii wskazuje na to, że spożywanie posiłków wpływa na metabolizm białek w diecie. Specjaliści wykazali, że białko spożywane na początku dnia sprzyja lepszemu zdrowiu i wzrostowi mięśni.

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Zwiększenie ilości białka w śniadaniu - dlaczego warto?

Japońscy naukowcy odkryli, że spożycie większej ilości białka rano łatwiej indukowało wzrost mięśni, niż wieczorna porcja tego składnika. Co jeszcze ciekawsze, tempo wzrostu mięśni było o 17 procent wyższe u myszy karmionych śniadaniem zawierającym 8,5 procent białka w porównaniu z myszami karmionymi obiadem zawierającym 11,5% białka. Co to oznacza? Jednym zdaniem, nasz zegar biologiczny jest powiązany z tym, jak spożywane białko wpływa na nasz organizm. W kolejnych badaniach udział wzięli ochotnicy. Schemat powtórzył się również u ludzi!

Osoby spożywające duże ilości białka na śniadanie wykazały wyższą masę mięśni i lepiej wypadły w teście siły chwytu. Naukowcy jednak ostrożnie podchodzą do wyników eksperymentu - ochotnikami byli Japończycy, których dieta jest uboga w białko. Z tego powodu trudno określić, czy takie same wyniki pojawiłyby się u Europejczyków, czy Amerykanów - dlatego badania trwają nadal z przedstawicielami różnych nacji.

Niemniej jednak z pewnością pewna zależność istnieje - nie do końca jeszcze wiadomo, w jakim stopniu. Mimo wszystko naukowcy polecają, aby, jeśli trenujemy i zależy nam na szybszym rozroście mięśni, zastosować się do wskazówki i zwiększyć porcję białka w śniadaniu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA