"Radość z jedzenia" według Ewy Szabatin. Cztery aromatyczne przepisy do wypróbowania od zaraz

Ewa Szabatin zawsze wie, jak urozmaicić kuchnie swoich obserwujących. Te przepisy świetnie pasują na letnie stoły - jest pysznie, zdrowo i lekko.

Ewa Szabatin słusznie zauważa, że urozmaicona dieta to nie tylko dostarczenie ważnych witamin i minerałów, lecz także podniesienie poziomu endorfin. Jak cieszyć się smakami lata? Ewa proponuje cztery kuszące przepisy - szkoda nie spróbować!

Zobacz wideo Ewa Szabatin zachęca do wypróbowania kuchni Bliskiego Wschodu

Cztery aromatyczne przepisy od Ewy Szabatin

Śniadanie - berry bowl

  • szklanka wiśni;
  • szklanka  jagód;
  • szklanka  jeżyn lub malin;
  • banan pokrojony w kawałki i zamrożony;
  • dwie łyżki nasion chia;
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego.

Miksuj wszystkie składniki w blenderze, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Przełóż smoothie do miski i dodaj swoje ulubione dodatki. Polecamy świeże owoce, płatki kokosowe i startą gorzką czekoladę!

Obiad - krewetki miodowo-czosnkowe (składniki dla dwóch osób)

  •  1/2 szklanki miodu;
  •  1/4 szklanki sosu sojowego;
  •  łyżeczka świeżego startego imbiru;
  •  dwie łyżki mielonego czosnku;
  •  1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki;
  •  1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej;
  •  400 gramów dużych obranych krewetek;
  •  dwie łyżki oleju kokosowego;
  •  dwie szklanki posiekanych brokułów
  •  łyżeczka oliwy z oliwek;
  •  sól i pieprz.

Umieść miód, sos sojowy, imbir, czosnek i czerwoną paprykę w niewielkiej misce i mieszaj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Obrane krewetki przełóż do miski i dodaj 1/3 sosu, marynuj przez 30 minut. Do reszty sosu dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj. Rozgrzej patelnię lub wok na dużym ogniu, dodaj oliwę z oliwek, brokuły, sól oraz pieprz i gotuj pięć, sześć minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok. Dodaj na patelnię olej kokosowy, a następnie krewetki. Smaż, aż krewetki staną się różowe (około dwóch minut z każdej strony). Po tym czasie dodaj pozostały sos i zagotuj. Dodaj brokuły i wymieszaj, aż się podgrzeją. Krewetki podawaj z białym ryżem lub makaronem. Możesz też na koniec udekorować potrawę zieloną cebulką.

Deser - wegańskie brownie

  • dwie łyżki mielonego siemienia lnianego;
  • sześć łyżek zaparzonej kawy;
  • szklanka kawałków czekolady;
  • szklanka cukru kokosowego;
  • sześć łyżek masła wegańskiego;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 3/4 szklanki plus dwie łyżki mąki uniwersalnej, można użyć mąkę bezglutenową;
  • łyżeczka soli;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/4 szklanki kakao w proszku;
  • jedna lub dwie filiżanki kawałków ulubionej czekolady (opcjonalnie).

Przygotuj wegański zamiennik jajka, łącząc zmielone siemię lniane z parzoną (schłodzoną) kawą.  Pozostaw na dziesięć minut, aż utworzy się żel. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.  Kwadratową patelnię wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. W misce lub w kuchence mikrofalowej rozpuść kawałki czekolady i odłóż je na bok. Do dużej miski dodaj wegańskie masło, cukier kokosowy i dobrze wymieszaj.  Następnie dodaj przygotowane jajko lniane, rozpuszczoną czekoladę, wanilię oraz ekstrakt z migdałów. Dobrze wymieszaj. Potem przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao w proszku i wymieszaj, aż się połączą. Jeśli używasz kawałków czekolady, dodaj resztę do masy. Przełóż ciasto brownie na wyściełaną patelnię.  Piecz ciasto przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, ostudź całkowicie, a następnie pokrój na 12 kawałków.

Kolacja - sałatka proteinowa

Składniki na sos:

  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek;
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina;
  • łyżka suszonej pietruszki;
  • dwie łyżeczki suszonej mielonej cebuli;
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • łyżeczka suszonej bazylii, suszonego oregano oraz soli;
  • dwie łyżki startego parmezanu;
  • łyżeczka syropu klonowego.

Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Umieść sos w lodówce na czas przygotowywania sałatki.

Składniki na sałatkę:

  • dwie puszki ciecierzycy odsączonej i wypłukanej;
  •  puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej;
  • puszka kukurydzy, odsączonej;
  • 1 i 1/3 szklanki posiekanych ogórków;
  • jedna duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę;
  • jedno duże dojrzałe awokado, obrane i posiekane;
  • 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli;
  • 1/3 szklanki drobno pokrojonej w kostkę pietruszki;
  • odrobina soli morskiej i świeżego pieprzu.

Odcedź i opłucz cieciorkę oraz czarną fasolę. Dodaj do miski kukurydzę, posiekany ogórek, pokrojone paprykę, awokado, cebulę i pietruszkę. Wyjmij sos z lodówki i dobrze nim potrząśnij.  Zalej sałatkę i wymieszaj. Dopraw wszystko dodatkowo solą i pieprzem.

Więcej o: