Ewa Szabatin słusznie zauważa, że urozmaicona dieta to nie tylko dostarczenie ważnych witamin i minerałów, lecz także podniesienie poziomu endorfin. Jak cieszyć się smakami lata? Ewa proponuje cztery kuszące przepisy - szkoda nie spróbować!
Miksuj wszystkie składniki w blenderze, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Przełóż smoothie do miski i dodaj swoje ulubione dodatki. Polecamy świeże owoce, płatki kokosowe i startą gorzką czekoladę!
Umieść miód, sos sojowy, imbir, czosnek i czerwoną paprykę w niewielkiej misce i mieszaj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Obrane krewetki przełóż do miski i dodaj 1/3 sosu, marynuj przez 30 minut. Do reszty sosu dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj. Rozgrzej patelnię lub wok na dużym ogniu, dodaj oliwę z oliwek, brokuły, sól oraz pieprz i gotuj pięć, sześć minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok. Dodaj na patelnię olej kokosowy, a następnie krewetki. Smaż, aż krewetki staną się różowe (około dwóch minut z każdej strony). Po tym czasie dodaj pozostały sos i zagotuj. Dodaj brokuły i wymieszaj, aż się podgrzeją. Krewetki podawaj z białym ryżem lub makaronem. Możesz też na koniec udekorować potrawę zieloną cebulką.
Przygotuj wegański zamiennik jajka, łącząc zmielone siemię lniane z parzoną (schłodzoną) kawą. Pozostaw na dziesięć minut, aż utworzy się żel. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kwadratową patelnię wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. W misce lub w kuchence mikrofalowej rozpuść kawałki czekolady i odłóż je na bok. Do dużej miski dodaj wegańskie masło, cukier kokosowy i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj przygotowane jajko lniane, rozpuszczoną czekoladę, wanilię oraz ekstrakt z migdałów. Dobrze wymieszaj. Potem przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao w proszku i wymieszaj, aż się połączą. Jeśli używasz kawałków czekolady, dodaj resztę do masy. Przełóż ciasto brownie na wyściełaną patelnię. Piecz ciasto przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, ostudź całkowicie, a następnie pokrój na 12 kawałków.
Składniki na sos:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Umieść sos w lodówce na czas przygotowywania sałatki.
Składniki na sałatkę:
Odcedź i opłucz cieciorkę oraz czarną fasolę. Dodaj do miski kukurydzę, posiekany ogórek, pokrojone paprykę, awokado, cebulę i pietruszkę. Wyjmij sos z lodówki i dobrze nim potrząśnij. Zalej sałatkę i wymieszaj. Dopraw wszystko dodatkowo solą i pieprzem.