Nudne śniadania na diecie to przeszłość - dziś możemy znaleźć ogrom inspiracji, zarówno w tradycyjnych książkach kucharskich, jak i w sieci, przeglądając chociażby blogi kulinarne. Dziś proponujemy cztery śniadania wyhaczone na blogosferze. Każdy pomysł to zupełnie inny zestaw smaków, który dostarczy niecałe 300 kilokalorii.
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj batata, cebulę, paprykę i czosnek, wymieszaj. Przykryj i gotuj od ośmiu do dziesięciu minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodaj na patelnię szpinak i podsmażaj, aż zmięknie. Wsyp potem komosę ryżową, zalej wszystko bulionem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około kwadrans. W międzyczasie przygotuj jajka tak, jak najbardziej lubisz - mogą być gotowane na miękko, twardo lub sadzone. Przed podaniem posyp danie solą, pieprzem oraz płatkami z czerwonej papryki.
W blenderze zmiksuj mrożone mango, ananasa i banana. Włóż paczki z puree z acai pod ciepłą wodę na około dziesięć sekund, aby trochę się rozmroziły, a następnie rozetnij i wlej miąższ acaí do blendera. Dodaj też zimną wodę i miksuj na najniższej prędkości. Stopniowo zwiększaj obroty miksera. Pod koniec wlej sok z limonki do smaku i krótko zmiksuj, aby połączyć składniki. Przelej smoothie do misek i przykryj wybranymi dodatkami. Podawaj natychmiast lub przykryj i przechowuj w lodówce do trzech dni.
Składniki na spód do pizzy
Dodatki
Rozgrzej piekarnik do 290 stopni, podgrzewając w nim kamień lub blachę do pizzy. W dużej misce umieść cukinię z łyżeczką gruboziarnistej soli i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyciśnij nadmiar wilgoci z cukinii, owijając ją czystą ściereczką i wykręcając zgromadzoną wodę. Pozbądź się jak największej ilości wilgoci. Wtedy włóż cukinię z powrotem do miski i dodaj ser, mąkę, czosnek, oregano, bazylię, jajka i pozostałe pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj składniki. Umieść mieszankę z cukinii na kawałku papieru do pieczenia. Po uformowaniu blatu do pizzy umieść go w blasze lub na kamieniu do pieczenia i włóż do piekarnika na około dziesięć minut.
Wrzuć do miski pokrojone pomidory i łodygi szparagów, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Rozłóż cienką warstwę sosu do pizzy na wierzchu ciasta. Na wierzch pizzy wysyp pokrojone pomidorki koktajlowe i kawałki szparagów. Zmniejsz ogień do 200 stopni i wstaw pizzę z powrotem do piekarnika na kolejne osiem minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, ostrożnie rozbij dwa jajka na wierzch. Posyp parmezanem i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne trzy minuty lub do ugotowania jajek. Ostatni raz wyjmij gotową pizzę z piekarnika, posyp dodatkowym parmezanem i posiekanymi ziołami. Pozwól pizzy ostygnąć przez kilka minut przed pokrojeniem i podaniem.
Składniki na ciasto
Dodatki:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W misce umieść składniki na spód do pizzy i dokładnie je wymieszaj. Potem przełóż masę na blachę do pieczenia. Rękami dociśnij ciasto, aby zaczęło formować się w kształt prostokąta. Następnie umieść na wierzchu kolejny kawałek papieru pergaminowego i wałkiem do ciasta rozwałkuj ciasto do grubości około 1,5 centymetra. Piecz spód przez 16 minut lub do momentu, gdy brzegi się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź całkowicie. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Rozłóż mieszankę jogurtową na schłodzonym spodzie do pizzy, a następnie posyp jagodami i wybranymi dodatkami.