Cztery pomysły na dietetyczne śniadania do 300 kalorii. Pizza z owocami to nasze ulubione odkrycie

Skończyły ci się śniadaniowe inspiracje? Mamy zestaw czterech ciekawych pomysłów - znajdzie się coś dla miłośników słodkości oraz tych, którzy rankiem wolą postawić na coś bardziej wytrawnego.

Nudne śniadania na diecie to przeszłość - dziś możemy znaleźć ogrom inspiracji, zarówno w tradycyjnych książkach kucharskich, jak i w sieci, przeglądając chociażby blogi kulinarne. Dziś proponujemy cztery śniadania wyhaczone na blogosferze. Każdy pomysł to zupełnie inny zestaw smaków, który dostarczy niecałe 300 kilokalorii.

Zobacz wideo Zupy na zimno - idealne na upały

Dietetyczne śniadania do 300 kcal - cztery przepisy

Bataty z komosą ryżową i jajkiem (223 kcal w porcji, składniki w przepisie wystarczą na cztery porcje)

  • łyżka oliwy z oliwek;
  • jeden batat pokrojony w kostkę;
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę;
  • jedna czerwona papryka pokrojona w kostkę;
  • dwa posiekane ząbki czosnku;
  • szklanka szpinaku;
  • pół szklanki niegotowanej komosy ryżowej;
  • szklanka bulionu warzywnego;
  • cztery jajka ugotowane tak, jak lubimy.

Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj batata, cebulę, paprykę i czosnek, wymieszaj. Przykryj i gotuj od ośmiu do dziesięciu minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodaj na patelnię szpinak i podsmażaj, aż zmięknie. Wsyp potem komosę ryżową, zalej wszystko bulionem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około kwadrans. W międzyczasie przygotuj jajka tak, jak najbardziej lubisz - mogą być gotowane na miękko, twardo lub sadzone. Przed podaniem posyp danie solą, pieprzem oraz płatkami z czerwonej papryki.

Tropikalne Acai Bowl (257 kcal)

  • 1,5 szklanki mrożonych kawałków mango;
  • szklanka mrożonych kawałków ananasa;
  • szklanka mrożonych kawałków bananów;
  • 200 gramów mrożonego niesłodzonego purée z jagód acai;
  • szklanka lodowatej wody;
  • dwie łyżki soku z limonki do smaku;
  • wybrane dodatki: granola kokosowa, rozdrobniony niesłodzony kokos, siekane orzechy, nasiona chia, pokrojony świeży banan, kiwi lub inne tropikalne owoce.

W blenderze zmiksuj mrożone mango, ananasa i banana. Włóż paczki z puree z acai pod ciepłą wodę na około dziesięć sekund, aby trochę się rozmroziły, a następnie rozetnij i wlej miąższ acaí do blendera. Dodaj też zimną wodę i miksuj na najniższej prędkości. Stopniowo zwiększaj obroty miksera. Pod koniec wlej sok z limonki do smaku i krótko zmiksuj, aby połączyć składniki. Przelej smoothie do misek i przykryj wybranymi dodatkami. Podawaj natychmiast lub przykryj i przechowuj w lodówce do trzech dni.

Śniadaniowa pizza z cukinią (140 kcal w porcji)

Składniki na spód do pizzy

  • cztery kubki posiekanej  cukinii ( czyli około dwóch dużych cukinii);
  • pół szklanki rozdrobnionego sera mozzarella;
  • 1/3 szklanki bezglutenowej mąki uniwersalnej;
  • ząbek czosnku, sprasowany lub zmielony;
  • łyżeczka suszonego oregano;
  •  łyżeczka bazylii;
  • jedno ubite jajko;
  • 1,5 łyżeczki soli gruboziarnistej;

Dodatki

  • dwie łyżki sosu do pizzy;
  • trzy łodygi szparagów, przekrojone na pół i na mniejsze kawałki;
  • sześć pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plastry;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz;
  • dwa jajka;
  • dwie łyżki tartego parmezanu;
  • opcjonalnie świeże zioła np. oregano i bazylia.

Rozgrzej piekarnik do 290 stopni, podgrzewając w nim kamień lub blachę do pizzy. W dużej misce umieść cukinię z łyżeczką gruboziarnistej soli i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyciśnij nadmiar wilgoci z cukinii, owijając ją czystą ściereczką i wykręcając zgromadzoną wodę. Pozbądź się jak największej ilości wilgoci. Wtedy włóż cukinię z powrotem do miski i dodaj ser, mąkę, czosnek, oregano, bazylię, jajka i pozostałe pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj składniki. Umieść mieszankę z cukinii na kawałku papieru do pieczenia. Po uformowaniu blatu do pizzy umieść go w blasze lub na kamieniu do pieczenia i włóż do piekarnika na około dziesięć minut. 

Wrzuć do miski pokrojone pomidory i łodygi szparagów, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Rozłóż cienką warstwę sosu do pizzy na wierzchu ciasta. Na wierzch pizzy wysyp pokrojone pomidorki koktajlowe i kawałki szparagów. Zmniejsz ogień do 200 stopni i wstaw pizzę z powrotem do piekarnika na kolejne osiem minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, ostrożnie rozbij dwa jajka na wierzch. Posyp parmezanem i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne trzy minuty lub do ugotowania jajek. Ostatni raz wyjmij gotową pizzę z piekarnika, posyp dodatkowym parmezanem i posiekanymi ziołami. Pozwól pizzy ostygnąć przez kilka minut przed pokrojeniem i podaniem.

Bezglutenowa pizza z owocami (178 kcal w porcji)

Składniki na ciasto

  • pół szklanki orzechów pekan, drobno posiekanych;
  • 1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej;
  • dwie łyżki mąki kokosowej;
  • jedno całe jajko (można zastąpić je chia lub żelem lnianym w proporcjach łyżka chia/lnu plus dwie łyżki wody);
  • dwie łyżki syropu klonowego;
  • łyżka niesolonego masła;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej.

Dodatki:

  • pół szklanki zwykłego jogurtu pełnotłustego;
  • łyżka syropu klonowego;
  • pół łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego;
  • szklanka mieszanych owoców jagodowych;
  • opcjonalne dodatki: orzechy pekan, płatki kokosowe, wiórki z białej czekolady.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W misce umieść składniki na spód do pizzy i dokładnie je wymieszaj. Potem przełóż masę na blachę do pieczenia. Rękami dociśnij ciasto, aby zaczęło formować się w kształt prostokąta. Następnie umieść na wierzchu kolejny kawałek papieru pergaminowego i wałkiem do ciasta rozwałkuj ciasto do grubości około 1,5 centymetra. Piecz spód przez 16 minut lub do momentu, gdy brzegi się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź całkowicie. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Rozłóż mieszankę jogurtową na schłodzonym spodzie do pizzy, a następnie posyp jagodami i wybranymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA