Jeżeli chodzi o jajka w roli składnika zdrowej diety, zdania cały czas są podzielone. Przyjmijmy jednak, że żaden produkt w nadmiarze nie jest idealnym wyjściem, ale zjadanie go w umiarkowanej ilości dostarczy wiele cennych witamin i minerałów. Jak korzystać z jajek jeżeli, delikatnie mówiąc, jajecznica i jajka na twardo nam się przejadły? Mamy kilka sposobów.
Spryskaj patelnię olejem i podsmaż cebulę i pieczarki przez trzy-cztery minuty. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie. Dodaj jajka i białka na patelnię z warzywami i gotuj przez około dwie minuty lub do momentu, gdy jajka się ugotują. Podczas gotowania posyp wszystko odrobiną soli morskiej i mielonego pieprzu. Rozgrzej tortillę i posmaruj warstwą hummusu. Na środku tortilli ułóż jajecznicę i posyp ją suszonymi pomidorami i fetą. Dodaj trochę więcej soli i pieprzu, a także, opcjonalnie, ostrego sosu. Zawiń tortillę i podawaj!
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i lekko posmaruj olejem dużą okrągłą i dość głęboką blaszkę. W dużej misce wymieszaj jajka, zioła, przyprawy, posiekaną cebulę, ser mozzarella, śmietanę, paprykę, szpinak i jarmuż, aż składniki dobrze się połączą. Ostrożnie wylej miksturę do przygotowanej blachy i posyp pomidorami, delikatnie wsuwając je mniej więcej do połowy głębokości masy. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy jajko całkowicie się zwiąże, warzywa będą ugotowane, a brzegi frittaty złocistobrązowe. Po zakończeniu wyjmij frittatę z piekarnika i udekoruj suszoną natką pietruszki. Pokrój na kawałki i podawaj!