Jak urozmaicić śniadania na diecie? Tygodniowy jadłospis zdrowych koktajli, które pobudzą metabolizm

Dieta odchudzająca nie musi opierać się o przysłowiową sałatkę. Te koktajle świetnie sprawdzą się jako część zdrowego śniadania - są sycące, pyszne i zawierają mnóstwo witamin!

Koktajle odchudzające to prawdziwy przebój. Nie dość, że wpływają na przemiany metaboliczne, to dostarczają dużo energii, a ich jedzenie nie jest przykrym obowiązkiem - odpowiednio skomponowane składniki sprawiają, że mamy przed sobą do spożycia pyszny deser. Z czego przygotowywać zdrowe koktajle odchudzające? Oto nasza top lista pomysłów na cały tydzień śniadaniowych koktajli.

Zobacz wideo Sylwia Szostak tłumaczy, jak dba o podopiecznych i czym może się skończyć nadmierne odchudzanie

Tydzień z koktajlami odchudzającymi - siedem przepisów na każdy dzień

Koktajl z imbirem i kurkumą

  • jedna gruszka;
  • łyżka stołowa soku z cytryny;
  • pół mango;
  • pół pomarańczy;
  • starty kawałek korzenia kurkumy lub płaska łyżeczka kurkumy w przyprawie;
  • starty kawałek imbiru lub pół łyżeczki imbiru w przyprawie.

Zblenduj wszystkie składniki i podawaj od razu do wypicia. Aby napój nie był zbyt ostry lub kwaśny użyj bardzo słodkiej gruszki. Ewentualnie dodaj odrobinę stewii lub ksylolitu.

Truskawkowe smoothie

  • dwie łodygi selera naciowego;
  • dwie duże garści truskawek (możesz użyć mrożonych);
  • dwie garści świeżego szpinaku;
  • dwie łyżki orzechów laskowych;
  • szklanka napoju migdałowego lub owsianego.

Zblenduj wszystkie składniki. Koktajl świetnie nada się na upalne poranki - trzymaj go w lodówce.

Fioletowe smoothie bowl

  • dwie łyżki płatków owsianych;
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub mleka (mogą być wersje roślinne);
  • pół jabłka;
  • pół banana;
  • ćwierć grejpfruta;
  • garść jeżyn;
  • garść ulubionych orzechów;
  • szczypta soli;
  • wiórki lub płatki kokosowe do posypania na wierzch.

Zmiksuj składniki na gładką masę i posyp orzechami i płatkami kokosowymi. Na wierzch możesz też ułożyć połówki jeżyn i truskawek.

Zielona moc jarmużu

  • garść świeżych liści jarmużu;
  • jedno nieduże jabłko;
  • jeden dojrzały banan;
  • płaska łyżka chlorelli;
  • garść mrożonych wiśni.

Zmiksuj składniki w blenderze o dużej mocy. Dzięki zmrożonym owocom powstanie gęsta masa, przypominająca sorbet. Jeśli koktajl wyszedł za kwaśny, dodaj odrobinę słodzika do smaku.

Koktajl z chia i kiwi

  • cztery owoce kiwi;
  • 400 gramów jogurtu naturalnego;
  • cztery łyżeczki nasion chia;
  • łyżeczka płynnego miodu.

Wymieszaj jogurt z miodem i nasionami chia. Odstaw mieszaninę i poczekaj, aż chia napęcznieją. Obierz kiwi, pokrój i wrzuć do blendera, dodaj odrobinę miodu i zmiksuj składniki na gładki mus. Przełóż do szklanek chia z jogurtem i na wierzch wylej mus z kiwi.

Duet ogórka z chili

  • szklanka zwykłej maślanki;
  • jeden większy ogórek, dokładnie umyty;
  • dwie łyżki koperku;
  • dwie łyżki świeżej i drobno pokrojonej pietruszki;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.

Zmiksuj składniki w blenderze i podawaj od razu.

 Smoothie ananasowo-orzechowe

  • dwie garści świeżych posiekanych liści jarmużu;
  • 3/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
  • jeden średni banan;
  • 1/4 szklanki zwykłego beztłuszczowego jogurtu greckiego;
  • 1/4 szklanki kawałków ananasa, może być mrożony albo z puszki;
  • dwie łyżki  niesłodzonego płynnego masła orzechowego;
  • dwie łyżeczki miodu.

Zblenduj i podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

Więcej o: