Koktajle odchudzające to prawdziwy przebój. Nie dość, że wpływają na przemiany metaboliczne, to dostarczają dużo energii, a ich jedzenie nie jest przykrym obowiązkiem - odpowiednio skomponowane składniki sprawiają, że mamy przed sobą do spożycia pyszny deser. Z czego przygotowywać zdrowe koktajle odchudzające? Oto nasza top lista pomysłów na cały tydzień śniadaniowych koktajli.
Zobacz wideo
Sylwia Szostak tłumaczy, jak dba o podopiecznych i czym może się skończyć nadmierne odchudzanie
Tydzień z koktajlami odchudzającymi - siedem przepisów na każdy dzień
Koktajl z imbirem i kurkumą
- jedna gruszka;
- łyżka stołowa soku z cytryny;
- pół mango;
- pół pomarańczy;
- starty kawałek korzenia kurkumy lub płaska łyżeczka kurkumy w przyprawie;
- starty kawałek imbiru lub pół łyżeczki imbiru w przyprawie.
Zblenduj wszystkie składniki i podawaj od razu do wypicia. Aby napój nie był zbyt ostry lub kwaśny użyj bardzo słodkiej gruszki. Ewentualnie dodaj odrobinę stewii lub ksylolitu.
Truskawkowe smoothie
- dwie łodygi selera naciowego;
- dwie duże garści truskawek (możesz użyć mrożonych);
- dwie garści świeżego szpinaku;
- dwie łyżki orzechów laskowych;
- szklanka napoju migdałowego lub owsianego.
Zblenduj wszystkie składniki. Koktajl świetnie nada się na upalne poranki - trzymaj go w lodówce.
Fioletowe smoothie bowl
- dwie łyżki płatków owsianych;
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub mleka (mogą być wersje roślinne);
- pół jabłka;
- pół banana;
- ćwierć grejpfruta;
- garść jeżyn;
- garść ulubionych orzechów;
- szczypta soli;
- wiórki lub płatki kokosowe do posypania na wierzch.
Zmiksuj składniki na gładką masę i posyp orzechami i płatkami kokosowymi. Na wierzch możesz też ułożyć połówki jeżyn i truskawek.
Zielona moc jarmużu
- garść świeżych liści jarmużu;
- jedno nieduże jabłko;
- jeden dojrzały banan;
- płaska łyżka chlorelli;
- garść mrożonych wiśni.
Zmiksuj składniki w blenderze o dużej mocy. Dzięki zmrożonym owocom powstanie gęsta masa, przypominająca sorbet. Jeśli koktajl wyszedł za kwaśny, dodaj odrobinę słodzika do smaku.
Koktajl z chia i kiwi
- cztery owoce kiwi;
- 400 gramów jogurtu naturalnego;
- cztery łyżeczki nasion chia;
- łyżeczka płynnego miodu.
Wymieszaj jogurt z miodem i nasionami chia. Odstaw mieszaninę i poczekaj, aż chia napęcznieją. Obierz kiwi, pokrój i wrzuć do blendera, dodaj odrobinę miodu i zmiksuj składniki na gładki mus. Przełóż do szklanek chia z jogurtem i na wierzch wylej mus z kiwi.
Duet ogórka z chili
- szklanka zwykłej maślanki;
- jeden większy ogórek, dokładnie umyty;
- dwie łyżki koperku;
- dwie łyżki świeżej i drobno pokrojonej pietruszki;
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.
Zmiksuj składniki w blenderze i podawaj od razu.
Smoothie ananasowo-orzechowe
- dwie garści świeżych posiekanych liści jarmużu;
- 3/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
- jeden średni banan;
- 1/4 szklanki zwykłego beztłuszczowego jogurtu greckiego;
- 1/4 szklanki kawałków ananasa, może być mrożony albo z puszki;
- dwie łyżki niesłodzonego płynnego masła orzechowego;
- dwie łyżeczki miodu.
Zblenduj i podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.