Nadmiar cukru w jedzeniu i piciu jest szkodliwy dla zdrowia. Jego zbyt duża ilość w diecie powoduje skoki cukru we krwi, co może być przyczyną zwiększenia ryzyka wystąpienia wielu chorób. Nadwyżka cukru może zaszkodzić wątrobie i sercu, prowadzić do cukrzycy typu 2 oraz powodować otyłość. Cukier to puste kalorie - jak je ograniczyć? Wystarczy wprowadzić do jadłospisu kilka produktów.
Owoce te zawierają dużo błonnika, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, lecz także kontroluje poziom cukru we krwi. Warto sięgać po jabłka nawet codziennie - to idealny pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Badania wykazały, że ich spożywanie również obniża łaknienie cukru. Jagody są słodkie, ale posiadają jednocześnie niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego skoku cukru we krwi.
Te nasiona na pewno są znane osobom, które interesują się superfoodsami. Chia to podstawa zdrowych puddingów i innych deserów. Po raz kolejny mamy do czynienia z produktem, który dostarcza wiele witamin i powoduje zmniejszenie chęci sięgnięcia po coś słodkiego.
Wyjątkowo słodki smak tych owoców sprawi, że po zjedzeniu nawet kilku sztuk, ochota na kolejną porcję cukru zniknie. Zarówno śliwki, jak i daktyle posiadają dużo błonnika oraz sorbitol, czyli składnik, który wspomaga metabolizm.
Jeżeli nie wyobrażamy sobie całkowitego odstawienia cukru, zdecydujmy się na mniej szkodliwe zamienniki. Dobrym wyborem jest stewia, czyli słodzik pochodzenia roślinnego lub ksylitol, który posiada aż dziesięciokrotnie niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru/