Anna Lewandowska nawiązała do chorób, które wiążą się z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. Na schorzenia te cierpią pięć razy częściej kobiety. Najczęściej występującymi są niedoczynność, nadczynność oraz Hashimoto. Trenerka postanowiła przedstawić kilka pomocnych porad, które są poparte badaniami.
Faktem jest, że w niedoczynności tarczycy poziom podstawowej przemiany materii (PPM) obniża się. Właśnie dlatego przy niezmienionej diecie zaczynacie odkładać tkankę tłuszczową. Pamiętajcie, że w leczonej niedoczynności, kiedy to osiągacie prawidłowe poziomy hormonów, wartości PPM powracają do normy - zauważa Lewandowska.
Anna dodaje, że podstawą jest odpowiednio dobrane leczenie i właściwa diagnoza postawiona przez specjalistę. Aby sobie pomóc na co dzień, dobrze jest zwiększyć liczbę treningów, wprowadzić regularne spożywanie posiłków, a także pilnowanie właściwego nawodnienia. Można też delikatnie zmniejszyć kaloryczność diety - zalecany deficyt wynosi 10-20 procent.
Anna wspomina fakt, że przy tym schorzeniu tarczycy synteza białek jest utrudniona. Przez to mamy łamliwe paznokcie i włosy, gorszą kondycję skóry a także gorsze wyniki w treningach. Istnieje kilka sposobów, aby syntezie białek pomóc. Przede wszystkim pilnujmy ilość białka w diecie - jedzmy mięso, ryby, nabiał oraz rośliny strączkowe i orzechy. Po drugie, pamiętajmy, że białko powinno być dostarczane w dwóch lub trzech posiłkach dziennie. Po trzecie - dbajmy o jakość jedzenia i stawiajmy na jak najmniej przerobione produkt.
Tutaj kluczem do sukcesu jest Indeks Glikemiczny (IG). W niedoczynności często pojawiają się zaburzenia gospodarki węglowodanowej, w tym także insulinooporność - tłumaczy Anna.
Lewandowska radzi, aby przy niedoczynności zrobić również badania w kierunku cukrzycy i zawczasu zadbać o właściwą dietę. Trenerka powołuje się na badania, które wykazały powiązania pomiędzy niedoczynność, Hashimoto a właśnie cukrzycą. Ze względu na widoczne ryzyko, trzeba ograniczyć biały cukier, syropy glukozowe, fruktozowe i kukurydziane. Dobrze jest też wprowadzić produkty pełnoziarniste oraz kasze. Trzeba też kontrolować, aby w menu pojawiło się odpowiednio dużo warzyw i owoców zawierających błonnik.