Obalamy mity dotyczące tłuszczu w diecie. Ile dziennie powinniśmy spożywać tego składnika?

W sieci można znaleźć informacje, według których tłuszcz w diecie jest zbędny i powoduje wyłącznie przybieranie na wadze. Takich stwierdzeń należy się wystrzegać? Co warto wiedzieć o tłuszczach?

Tłuszcz jest jednym z istotnych elementów zdrowego odżywiania. Jeżeli spotkaliście się wyłącznie ze stwierdzeniami, że należy dostarczać tego składnika jak najmniej, musicie zdać sobie sprawę, że jest to mit. W dodatku szkodliwy - tłuszcz w diecie jest potrzebny!

Zobacz wideo Agata Rubik stosowała dwie popularne diety

Naukowcy rozprawiają się z mitem "złego" tłuszczu

W ogromie bombardujących nas wiadomości, co zrobić, by schudnąć. łatwo się pogubić, które informacje są prawdziwe, a które nie przekazują nam rzetelnej wiedzy. Pod kątem odżywiania szczególnie problematyczne są tłuszcze. 

Niektóre tłuszcze są niezbędne w naszej diecie, ponieważ dostarczają potrzebną energię, a także pomagają przyswajać niektóre witaminy - w tym witaminę A, D i E. Istnieje jednak wiele różnych rodzajów tłuszczów, a spożywanie ich zbyt dużej ilości może być dla nas szkodliwe - czytamy na "Inverse".

"Dobrymi" tłuszczami nazywamy te nienasycone (inne nazwy to jedno- lub wielonienasycone). Ta grupa składników pomaga m.in. w obniżeniu złego cholesterolu oraz w przyswajaniu wyżej wspomnianych witamin. Tłuszcze nienasycone znajdują się m.in. w rybach, awokado, orzeszkach ziemnych oraz oliwie z oliwek. Szkodliwe są dla nas tłuszcze nasycone, jeżeli występują w zbyt dużej ilości. Powodują one podwyższenie cholesterolu. Ten rodzaj znajdziemy w fast foodach, słodyczach, maśle, serach, mięsie oraz potrawach smażonych. Ze względu na możliwe działania niepożądane ilości tłuszczu nasyconego w diecie należy pilnować.

Ile tłuszczu w diecie? Zalecenia nie są do końca jednoznaczne

Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że tłuszcz powinien stanowić 10 procent spożywanych kilokalorii dziennie. Podobne zalecenia ma brytyjska służba zdrowia. Inaczej wygląda to z kolei według innych państw europejskich, gdzie tłuszcz zalecany jest w dawce 20-30 procent wszystkich kcal dziennie. W Stanach Zjednoczonych zalecana jest dawka poniżej 10 procent. Niewielkie różnice w zaleceniach wynikają z tego, jakie dokładnie tłuszcze obejmują wyliczenia poszczególnych organizacji. Najprościej rzecz ujmując, warto unikać produktów bogatych w tłuszcze nasycone i starać się, aby zdrowe tłuszcze nie przekraczały 25-30 procent dziennej dawki kilokalorii.

Więcej o: