Ewa Chodakowska oprócz przydatnych live'ów z treningami podrzuca obserwatorom na social mediach dietetyczne ciekawostki, które mogą pomóc rozwikłać, jakie zdrowe zmiany wprowadzić w diecie, aby poczuć się lepiej. Trenerka, razem z dietetyczkami, opracowała listę pięciu najczęściej popełnianych błędów, które prowadzą do tego, że robimy się głodni zaraz po zjedzeniu śniadania czy obiadu.
Odpowiednie dobranie składników odżywczych nie zawsze jest łatwym zadaniem. Zwłaszcza w momencie, kiedy przechodzimy na dietę i planujemy schudnąć ograniczając porcje, czy wyłączając z menu pewne produkty. Na co zwrócić uwagę, jeśli zauważymy, że coś robimy nie tak i nagle dopada nas głód mimo że niedawno coś jedliśmy?
To chyba najczęściej popełniany przez nas błąd, o którym wspomniała Chodakowska. Zbyt duże ograniczanie jedzenia w celu zrzucenia wagi powoduje, że będziemy czuć się nie tylko wiecznie głodni, lecz także słabi i ospali. Nagłe zejście z, przykładowo, 3000 kilokalorii do zaledwie 1500 jest bardzo nierozsądnym i szkodliwym dla zdrowia pomysłem.
Jeśli jesteś na restrykcyjnej diecie, w której dostarczasz sobie zbyt mało energii, możesz mieć pewność, że uczucie głodu będzie ci towarzyszyło bez ustanku - słusznie ostrzega Ewa.
Jeśli sami nie jesteśmy w stanie określić, ile dokładnie wynosi nasze zapotrzebowanie, zwróćmy się o pomoc do specjalisty.
Trenerka napomina, że głód bardzo łatwo jest pomylić z pragnieniem. Jeżeli nie pijemy odpowiedniej ilości płynów, dużo częściej będziemy odczuwać głód, w skutek czego zjemy więcej niż powinniśmy. Dzienne zapotrzebowanie na płyny to ok. 30 ml na kilogram masy ciała.
Niedobór snu może prowadzić do nadmiernego apetytu w ciągu dnia, z uwagi na zaburzenie hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości. Z tego powodu osoby, które wiecznie niedosypiają, znacznie częściej sięgają po przekąski (a zwłaszcza po te z cukrem, które spowodują na moment nagły wzrost energii). Sen powinien trwać przynajmniej siedem godzin, aby organizm miał czas na regenerację i zasłużony odpoczynek.
Owoce i warzywa to skarbnica błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądku oraz opóźnia jego opróżnianie, dając w ten uczucie sytości na dłużej! Według dietetyków, powinniśmy zjadać 25 gramów błonnika dziennie.
Białko ma świetny wpływ na sytość oraz kontrolę nad głodem. Chodakowska radzi, aby białko znalazło się w każdym posiłku. Składnik ten znajdziemy m.in. w mięsie, rybach, jajach oraz warzywach strączkowych.