Trzydniowa dieta bananowa reklamowana jest tym, że w szybkim czasie pozwala zrzucić nadprogramowe kilogramy. Autorem założeń trzydniowej diety bananowej jest Japończyk - Hitoshi Watanabe. Dzięki ułożonej przez mężczyznę diecie, popularna japońska śpiewaczka operowa miała zrzucić w krótkim czasie aż siedem kilogramów. Czy ta metoda rzeczywiście jest tak skuteczna, a przy tym bezpieczna dla zdrowia? Jakie składniki odżywcze znajdziemy w bananach?
Jak sama nazwa wskazuje, na tej trzydniowej diecie jemy wyłącznie banany. W jadłospisie pojawiają się też trzy szklanki mleka oraz dwa litry wody mineralnej - koniecznie niegazowanej. To najbardziej restrykcyjny odłam diety bananowej. Dla osób, które wolałyby coś mniej ograniczającego, Hitoshi poleca siedmiodniową dietę, podczas której oprócz bananów możemy jeść płatki owsiane, jogurty oraz jabłka. W ciągu dnia, w siedmiodniowej wersji, mamy do zjedzenia trzy posiłki opierające się na wyżej wymienionych składnikach. Do tego 1,5 litra wody mineralnej. Do nas jednak najbardziej przemawia miesięczny odłam diety bananowej, który ma proste i zdecydowanie mniej ograniczające zasady. Przez miesiąc mamy za zadanie zjadać śniadania z bananem w roli głównej. Resztę posiłków przyrządzamy z dowolnych produktów, ale staramy się wykluczyć lub unikać:
Model trzydniowy oraz siedmiodniowy pozostawia trochę do życzenia. Jedzenie samych bananów nie brzmi po prostu najzdrowiej. Chociaż banany zawierają wiele składników odżywczych, nie dostarczymy wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Najbezpieczniej brzmi wersja z bananowymi śniadaniami. Warto jednak przed zdecydowaniem się na którąkolwiek z diet, skonsultować się z lekarzem.
Dodanie bananów do codziennej diety z pewnością nie zaszkodzi! Jeśli jeszcze macie wątpliwości, warto wiedzieć, że owoc ten średnio dostarczy około 88 kilokalorii. W bananach znajdziemy też:
Jeśli chodzi o minerały i witaminy, banany zawierają całkiem sporo:
Dieta oparta na samych bananach raczej nam nie posłuży, ale włączenie owoców do zróżnicowanego menu wprowadzi wiele witamin i innych potrzebnych składników odżywczych. Warto wiedzieć, że owoce te świetnie sprawdzają się jako zamiennik jajka w wypiekach, sprawiając, że są pulchne i puszyste. Dojrzały banan dodany do deserów czy koktajli zastąpi nam porcję cukru.