Jeżeli brakuje nam już pomysłów na lekkostrawne obiady, które sprawdzą się na letnie upały, warto zajrzeć na bloga Anny Lewandowskiej, gdzie znajdziemy sporo inspiracji. Jeśli wakacje kojarzą wam się z daniami rybnymi - danie gotowane na parze sprawdzi się idealnie. Mamy też coś dla miłośników szpinaku oraz makaronu ryżowego.
Przygotowanie: najpierw przypraw rybę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrop ją sokiem z cytryny. Marchewkę i ziemniaka pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj rybę i pokrojone warzywa na parze, aż do miękkości. Pomidorki pokrój w ćwiartki, ogórka w półksiężyce, a oliwki przekrój na pół. Wymieszaj szpinak z rukolą, pomidorkami, ogórkiem, oliwkami i oliwą z oliwek. Powstałą sałatkę przełóż na talerz, dodaj ugotowane na parze warzywa i wyłóż na wierzch rybę. Całość posyp kiełkami buraka.
Składniki na dwie porcje pulpecików:
Składniki na sos:
Przygotowanie: zmiel mięso i wymieszaj je z jajkiem, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i przyprawami. Z przygotowanej masy uformuj pulpeciki i usmaż je na rozgrzanej oliwie. Przekór papryki na pół, wydrąż gniazda nasienne i ułóż gotowe papryk na blaszce do pieczenia (skórką ku górze). Piecz warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do momentu, aż skórka się zrumieni. Odstaw upieczone papryki do wystudzenia. W międzyczasie posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek. Następnie obierz paprykę ze skóry i pokrój w paski. Dodaj przecier pomidorowy, paprykę, sól i pieprz na patelnię. Całość duś przez około 15 minut. Pulpeciki podawaj z makaronem ryżowym, polane przygotowanym sosem. Danie możesz udekorować liśćmi świeżej bazylii i czarnym sezamem, jak to zrobiła Anna.
Składniki na sos:
Przygotowanie: podsmaż na rozgrzanym oleju posiekaną cebulę, szpinak, czosnek, suszone pomidory i pokrojone w kostkę tofu. Jajka wymieszaj z przyprawami, a następnie z podsmażonymi składnikami. Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do momentu, aż wierzch lekko się zarumieni. Po upieczeniu zapiekankę posyp startą mozzarellą. Aby przygotować sos, posiekany czosnek podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj pomidory i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Całość podlej odrobiną wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Duś sos przez kilka minut, aby papryka lekko zmiękła. Przed podaniem pokrój zapiekankę na mniejsze kawałki i polej je paprykowym sosem.